Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zemřel jeden z nejlepších skokanů historie Nykänen

Slavný finský skokan na lyžích Matti Nykänen, čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, v noci na dnešek v 55 letech zemřel. O úmrtí jednoho z nejlepších skokanů historie informoval na svém webu finský magazín Seiska.

Nykänen zářil v 80. letech minulého století, kdy jako jediný v dějinách získal všech pět velkých trofejí ve skokanském sportu: zlato na OH (4), zlato na MS ve skocích (5), zlato na MS v letech (1), křišťálový glóbus za celkové prvenství ve Světovém poháru (4) a vítězství na Turné čtyř můstků (2). Ve Světovém poháru vyhrál rodák z Jyväskylä 46 závodů, což byl rekord až do roku 2013, kdy ho překonal Rakušan Gregor Schlierenzauer.

Stejně jako úspěchy na můstku byl Nykänen proslulý bouřlivým osobním životem. Byl šestkrát ženatý s pěti ženami, mnohokrát byl zatčen za násilné trestné činy a strávil několik měsíců ve vězení. Po skončení kariéry také nazpíval několik popových alb.

Autoři | Foto Getty Images

Štítky Matti Nykänen, skoky na lyžích, sport, úmrtí, historie, zlatá medaile, olympijské hry, Turné čtyř můstků, Gregor Schlierenzauer, Jyväskylä

Zemřel jeden z nejlepších skokanů historie Nykänen  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.