Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Exprezidentovi Zimbabwe ukradli aktovku s milionem dolarů

Z aktovky bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho ukradli zloději téměř milion dolarů (přes 22,5 mil. Kč). Stalo se tak v ekonomicky rozvrácené zemi, momentálně zmítané protesty proti zdražování potravin a pohonných hmot. S odkazem na místní tisk o tom informoval server BBC.

V první půli ledna stanuli před zimbabwským soudem tři podezřelí, kteří byli obviněni z krádeže 150 tisíc dolarů (téměř 3,4 milionu Kč). Při vyšetřování se však ukázalo, že exprezident přišel o daleko více peněz - údajně bezmála milion dolarů.

Detaily případu vycházejí najevo v době, kdy zimbabwská vláda skokově zdražila potraviny a pohonné hmoty. Následné protesty, jimž se nevyhnulo násilí, bezpečnostní složky tvrdě potlačily.

Čtyřiadevadesátiletý Mugabe byl nucen vzdát se prezidentského úřadu v roce 2017, čímž skončila jeho 37 let trvající vláda nad touto jihoafrickou zemí. Mugabe kdysi prohlásil, že stát nikdy nemůže zbankrotovat. Jeho vládnutí nicméně přivedlo zemi k naprostému ekonomickému kolapsu. On sám byl přitom znám okázalým způsobem života.

Mugabe si prý peníze v aktovce přivezl do svého venkovského sídla ještě v době svého prezidentství v roce 2016. Předal ji své příbuzné Constanci Mugabeové, která mu zde dělala správcovou, a požádal ji, aby ji uložila do trezoru. Po aktovce se začal shánět až loni v březnu, čtyři měsíce po odchodu z prezidentské funkce. Constance mu ale tvrdila, že o žádné aktovce neví. Když ji konečně jeho zaměstnanci našli, bylo v ní pouze 78 tisíc dolarů (1,75 mil. Kč).

Krádež se podle vyšetřovatelů odehrála buď loni v prosinci, nebo letos začátkem ledna. Tři podezřelí, mezi nimiž figurují kromě Constance Mugabeové další dva členové exprezidentova personálu, si prý za zcizené peníze nakoupili auta, domy či hospodářská zvířata.

Po odchodu z prezidentského postu Mugabe strávil několik měsíců na léčení v Singapuru a není jasné, zda byl v době krádeže doma.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Zimbabwe, prezident, krádež, dolar, Robert Mugabe, peníze, Singapur

Exprezidentovi Zimbabwe ukradli aktovku s milionem dolarů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.