Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha 1 dále jedná o omezení cyklistů, chce zakázat pivní kola

Nové vedení Prahy 1 pokračuje v jednání o omezení cyklistiky v centru metropole, které zahájila předchozí rada městské části. Zatím to vypadá tak, že kola by mohla mít zákaz na Královské cestě mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem, řekl v rozhovoru starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Dodal, že o průjezdu přes Staroměstské náměstí se stále jedná a on osobně preferuje zachování průjezdnosti. Elektrokoloběžky městská část omezovat neplánuje, naopak chce zakázat tzv. pivní kola.

Minulé vedení městské části v čele s Oldřichem Lomeckým (dříve TOP 09) plánovalo zakázat pohyb na kole mezi 10:00 a 17:00 ve velké části pěších zón v centru metropole, kde mají nyní cyklisté výjimku a jezdit mohou. Návrh sklidil kritiku a následně ho zrušil soud jako neadekvátní.

Městská část poté zahájila jednání s magistrátem a také cyklistickým spolkem AutoMat ohledně kompromisního řešení, které by zachovalo průjezdnost městem a zároveň zajistilo ochranu chodců. V jednáních nyní pokračuje nové vedení. "Centrum musí být průjezdné, kolo je v moderní době dopravní prostředek, který je potřebný. Na druhou stranu i bezpečnost chodců je zásadní," uvedl Čižinský. Dodal, že v politické rovině by měl být návrh hotov brzy. Jeho zavedení by rád stihl do léta.

V centru města se v poslední době v souvislosti s bezpečností chodců řeší také otázka elektrokoloběžek, které k zapůjčení nabízí americká firma Lime. Řada lidí službu kritizuje pro častý pohyb jejích uživatelů na chodníku a fakt, že koloběžky často nechávají na místech, kde překážejí. Praha 2 v této souvislosti s firmou vyjednala, že koloběžky nelze nechávat na jejím území.

Praha 1 podle Čižinského nic podobného neplánuje a chce se zaměřit spíše na lepší kontrolu dodržování předpisů. "Je to typ dopravy, který je ekologický a námi v zásadě preferovaný. Ale je samozřejmě potřeba ošetřit a vynutit dodržování pravidel," uvedl s tím, že jednají s poskytovatelem služby a s magistrátem. Dodal, že řešení by mohlo zahrnovat sankce pro firmy či jednotlivé uživatele v případě porušení předpisů.

Ostře se starosta naopak staví k fenoménu tzv. pivních kol, tedy pojízdných barů využívaných zejména turisty. "Chceme je zakázat. Zatímco kola a elektrokoloběžky jsou pozitivní, ekologická, moderní součást dopravy, tak pivní kola šíří image Prahy jakožto města alkoholu. A to je prostě negativní," řekl. Dodal, že jde vlastně o velké vozy, které blokují dopravu. Jak konkrétně měl zákaz vypadat zatím není jasné. "Nelze vyloučit, že budeme potřebovat i nějakou úpravu legislativy," řekl Čižinský.

Autoři | Foto benevelli.cz

Štítky Praha, beer bike, kolo, vyhláška, doprava, Praha 1, městská část, Staroměstské náměstí, Pavel Čižinský, Karlův most, TOP 09, Oldřich Lomecký, Auto*Mat, cyklista

Praha 1 dále jedná o omezení cyklistů, chce zakázat pivní kola  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.