Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Uzavřené silnice v Krušných horách, kalamitní stav na severu Čech

V Ústeckém kraji zůstávají zavřené úseky silnic v Krušných horách. Pro Děčínsko vyhlásili energetici v noci kalamitní stav, v terénu jsou i hasiči. Uzavřeny jsou v Krušných horách stále i silnice na Boží Dar, z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj. V Libereckém kraji nepřestává sněžit, silný vítr tvoří sněhové jazyky a závěje. Pro kamiony nad 3,5 tun je třetí den uzavřena silnice 10 na Harrachov. Silnice na jihu Čech, Vysočině, v Olomouckém i ve Zlínském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na severu Čech stále trvá kvůli sněžení kalamitní stav v dodávkách proudu. Energetici ale od středečního večera do dnešního rána snížili počet odběrných míst bez elektřiny z 13.000 na 9000. Uvedla to v tiskové zprávě mluvčí energetické skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Kalamitní stav platí pro Jablonecko a Semilsko v Libereckém kraji a Děčínsko v Ústeckém kraji.

Kalamitní stav vyhlásili energetici ve zmíněných okresech ve středu večer, když firma ČEZ Distribuce evidovala 25 poruch na vedení vysokého napětí. Dnes ráno klesl podle Holingerové počet poruch na 20, ačkoli se místy objevily i nové poruchy.

"Také v noci stále sněžilo a přibyly nám nové poruchy především na Děčínsku v lokalitě Šluknovského výběžku," uvedla mluvčí ČEZ. "Jsme stále v terénu a pracujeme na odstranění poruch. Práce nám znesnadňuje těžko přístupný terén," doplnila.

Jihočeský kraj

Silnice v jižních Čechách jsou dnes všechny sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři zasahovali v kraji celou noc až do rána a stále jsou v terénu. Novinářům to ráno řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

Na silnicích byl ráno rozbředlý sníh, nebo byly mokré. "Ve vyšších polohách je vrstva ujetého sněhu krytá posypem," řekl dispečer. Podle meteorologů bude dnes převážně zataženo s občasnými smíšenými nebo sněhovými přeháňkami. Nejvyšší teploty budou minus tři až nula stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem minus pěti.

Královéhradecký kraj

Na řadě silnic nižších tříd zůstává vrstva ujetého sněhu. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších, Orlických horách, na Trutnovsku, Rychnovsku a Náchodsku. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a hlavní silniční tahy v kraji byly dnes ráno většinou mokré. Od poloh nad 500 metrů nad mořem by dnes mohl vítr místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů.

V kraji se dnes ráno ojediněle objevilo slabé sněžení. Teploty se pohybovaly kolem nuly, na horách bylo kolem minus čtyř stupňů Celsia. Přes den by mělo být v hradeckém kraji zataženo až oblačno s místy občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Na horách by mohlo být sněžení četnější. Teploty by se měly přes den pohybovat kolem nuly, na horách kolem minus pěti stupňů Celsia.

Moravskoslezský kraj

V horských oblastech jsou dnes silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na Opavsku místy leží ujetý či rozbředlý sníh. Zbývající komunikace jsou sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic. Situace se uklidnila po tom, co přestalo sněžit.

Na Bruntálsku jsou silnice první třídy po chemickém ošetření mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Stejně tak i silnice nižších tříd, na kterých leží zbytky rozbředlého sněhu. Obdobná situace je i na Opavsku. Ve vyšších polohách Beskyd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. I tam musí být řidiči velmi opatrní.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na dálnici.

Olomoucký kraj

Silnice zejména ve vyšších polohách kraje dnes ráno pokrýval rozbředlý sníh. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Hlavní tahy v kraji byly ráno po chemickém ošetření zpravidla holé a mokré. I na nich by však řidiči měli jezdit opatrně.

Zbytky rozbředlého sněhu byly po nočních sněhových přeháňkách hlavně na vozovkách v horských okresech Jeseník a Šumperk. Opatrnost je ale na místě také ve vyšších polohách Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Méně důležité cesty pokrývá ujetý sníh s posypem.

Pardubický kraj

Dopravu v kraji komplikuje sníh. Leží zvláště na silnicích ve výše položených oblastech. Většinou je po solení rozbředlý, místy i uježděný, lokálně se tvoří náledí či sněhové jazyky, uvádějí silničáři.

Kluzké vozovky jsou například v okolí Litomyšle, Hlinska, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skuteč, Žamberka a v Železných horách. Silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná jen se sněhovými řetězy. U Vysokého Mýta se místy tvoří sněhové jazyky, v okolí Lanškrounu náledí.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, na východě regionu byl silný vítr. Často sněžilo nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus čtyřmi a plus jedním stupněm.

Středočeský kraj

Jízdu po středočeských silnicích dnes ráno opět komplikovalo sněžení. Na menších silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu. Cestáři doporučují zvýšenou opatrnost i na některých hlavních tazích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněžení nebo sněhové přeháňky byly ráno hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1, D5, D8 a D11. V okolí Prahy a na Mladoboleslavsku se může vyskytovat mrholení.

Zbytky rozbředlého sněhu leží hlavně na silnicích druhé a třetí třídy na Kladensku, Berounsku, Benešovsku Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Na menších silnicích na Příbramsku si motoristé musejí dávat pozor také na sněhové jazyky a námrazu.

Teploty v regionu se pohybovaly ráno od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia a foukal slabý vítr.

Ústecký kraj

Zavřené zůstávají kratší úseky silnic v Krušných horách. Pro Děčínsko vyhlásili energetici v noci kalamitní stav, který nadále platí. V terénu jsou i hasiči,  likvidují stromy popadané na silnice. Cestáři nabádají řidiče k velké opatrnosti.

Kvůli vytrvalému sněžení se energetikům zatím nepodařilo připojit všechny odběratele. "Přibyly nám nové poruchy především na Děčínsku v lokalitě Šluknovského výběžku," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. "Jsme stále v terénu a pracujeme na odstranění poruch. Práce nám znesnadňuje těžko přístupný terén," řekla.

Na Děčínsku pracují také hasiči. U obce Jílové na silnici ze Sněžníku leží přes celou šířku silnice spadlý strom. Na hlavních cestách tam leží rozbředlý sníh, na silnicích II. a III. třídy ve Šluknovském výběžku je vrstva nového sněhu a mohou se tvořit sněhové jazyky.

Silničářům se podařilo ve středu večer zprůjezdnit cestu z Chomutova přes Horu Sv. Šebestiána k hraničnímu přechodu do Německa. "Ostatní úseky v Krušných horách, které jsou od středy nesjízdné, zůstávají zavřené. Na místě fouká silný vítr a sněží," řekl dnes ráno ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic.

Všechny zavřené úseky jsou na silnicích II. a III. třídy, a to hlavně na Mostecku a Chomutovsku. Trasa Mikulov Moldava je zavřená na Teplicku.

V nižších polohách kraje jsou už jen sněhové přeháňky, meteorologové upozorňují, že se může tvořit náledí. Silný vítr má večer slábnout.

Kraj Vysočina

Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou podle krajských silničářů po chemickém ošetření mokré, někde leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích je místy sníh zledovatělý, silnice jsou ošetřené drtí. Kvůli uvázlému kamionu je od středy neprůjezdná silnice na Pelhřimovsku.

Kamion stojí na sinici 348 u Nové Cerekve na Pelhřimovsku. "Je to úzká silnice třetí třídy, kamion budou vyprošťovat až dnes dopoledne," řekla dispečerka krajských silničářů Eva Mušková. V Lesné na Třebíčsku sjel ráno do příkopu autobus, cestujícím se podle mluvčí hasičů Petry Musilové nic nestalo.

Dopravu omezují také stromy popadané na silnice. Hasiči je od noci odstraňovali asi na 20 místech především na Pelhřimovsku a Žďársku.

V kraji v noci sněžilo, nebo padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly okolo nuly. Podle meteorologů bude dnes na Vysočině zataženo a místy bude slabě sněžit. Nejvyšší odpolední teploty budou od minus dvou do jednoho stupně Celsia.

Zlínský kraj

Silnice mohou dnes ráno místy namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na vozovkách v nižších polohách ráno byly zbytky rozbředlého sněhu, případně byly cesty po chemickém ošetření mokré. Ve vyšších polohách pokrývala silnice udržované posypem většinou uježděná vrstva sněhu o tloušťce až 15 centimetrů. Na některých místech snižovalo dohlednost sněžení a mlhy. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. V kraji platí do 10:00 výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před tvorbou náledí.

Ve Zlínském kraji bylo ráno zataženo až oblačno. Místy foukal slabý vítr. Teplota se pohybovala od minus tří stupňů Celsia do nuly. Odpoledne by podle předpovědi mohly dosáhnout plus jednoho stupně. Přes den bude zataženo až oblačno, ojediněle se objeví slabé sněžení. Místy bude postupně ubývat oblačnosti. Vát bude mírný severní až severovýchodní vítr, jehož rychlost může lokálně v nárazech překonat 50 kilometrů za hodinu.

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky počasí, náledí, sníh, ochalazení, leden, Rakousko, Dolní Dvořiště, silnice, Krušné hory, Česko, Ústecký kraj, terén, okres Děčín, vichřice, Kraj Vysočina, Olomoucký kraj, Zlínský kraj

Uzavřené silnice v Krušných horách, kalamitní stav na severu Čech  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.