Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Desítky ztracených psů a bezradní páníčci, v útulcích mají i po Silvestru napilno

Klidné Vánoce vystřídaly oslavy příchodu Nového roku. Pro mnoho zvířat je toto období stresující. Ze strachu a pocitu ohrožení se pak bojácná zvířata dávají na útěk. Výjimkou tak samozřejmě nejsou ani psi...

Koncem roku se tak z pracovníků útulků stávají lidé podobní důstojníkům na operačním středisku. Stejně jako oni totiž dostávají desítky oznámení. Ty se týkají zejména ztracených nebo nalezených a potulujících se psů. Cíl je jasný, ideálně všechny ve zdraví dopravit ke svým majitelům. 

Právě zprostředkování informací o hledaných a objevených chlupáčích je během těchto dnů klíčové. „Ohledně příjmů pejsků a výjezdů byl Silvestr i Nový rok poměrně klidný, ale samozřejmě dostávám mnoho informací o ztracených psech, po kterých jejich majitelé pátrají,“ říká Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka.

Zatímco ztrát evidují v útulcích hodně, pejsků zde končí minimum. „V loňském roce jsem na Nový rok ve čtyři ráno přijímala hned tři pejsky. Letos byli v posledních dnech jen dva. Lidé, kteří ztraceného psa objeví, si ho často vezmou domů a dočasně se o něj postarají,“ vysvětluje Kubištová.

Podobně na tom je i liberecké Centrum pro zvířata v nouzi Archa. „Letošní Silvestr naštěstí nebyl nijak dramatický. Měli jsme pouze jeden výjezd, stejně tak i prvního ledna. Ale samozřejmě máme hodně záznamů o ztracených pejscích,“ uvedla vedoucí útulku Lenka Čápová.

Kam nahlásit potulujícího se pejska?
Pokud narazíte na pejska, který se bezprizorně potuluje a očividně nikomu nepatří, určitě byste o něm měli informovat nejbližší útulek nebo policii. Využít můžete i facebookové stránky útulků nebo Centrální databázi ztracených a nalezených psů na www.pesweb.cz.

Kde sociální sítě pomáhají

Rychlost internetu, sdílení a předání informací může pomoci i ztraceným pejskům. Často zde lidé poznají pejska, který se zaběhl například sousedům, nebo upozorní ostatní, kde nějakého fouska zahlédli. „Díky facebooku dostáváme informace o dalších psech. Dozvíme se tak o chlupáčích, které lidé hledají i o těch, které našli. Často nám to pomůže k jejich rychlému návratu domů,“ sděluje vedoucí útulku Dášenka.

Pejsek se ztratil na Štědrý den v Turnově, našli ho až v Jablonci

Kuriozní případ řešili v Jablonci minulý čtvrtek. V Kokoníně objevili staršího psího veterána, který se choulil pod stromky. Ukázalo se, že má navíc poraněnou tlapku. „Z místa jsme promočeného pejska převezli k veterináři. Naštěstí výsledky rentgenů byly příznivé. O zlomeninu se nejednalo, tlapka byla jen naražená,“ komentuje Kubištová.

I v tomto případě pomohly sociální sítě. Pejsek totiž byl čipovaný, ale nebyl registrovaný v Národním registru majitelů zvířat a páníčka se tak nedařilo dohledat. Jaké bylo překvapení, když se ozvali majitelé pejska až z Turnova. Pejsek tak musel urazit bezmála dvacet kilometrů. „Podle informací se jim pejsek zatoulal na Štědrý večer. Nyní je ale už zpět u své rodiny,“ dodává Dagmar Kubištová.

Tulák, který se z Turnova dostal až do Jablonce, už je zpět doma

Autoři | Foto pixabay.com, Dagmar Kubištová

Štítky pes, útulek, Silvestr, pátrání, Vánoce, nový rok, Dagmar Burešová, Turnov, Jablonec, Štědrý den, Facebook

Desítky ztracených psů a bezradní páníčci, v útulcích mají i po Silvestru napilno  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.