Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Konec opakovaného zadávání údajů z karty. Masterpass usnadňuje internetové platby

Rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob placení. Tak mluví společnost Mastercard o aplikaci Masterpass, kterou si v Čechách stáhlo do svého telefonu už zhruba 140 tisíc uživatelů. V čem je tahle elektronická peněženka unikátní a proč by neměla chybět i ve vašem chytrém telefonu, na to jsme se zeptali Richarda Walitzi, ředitele rozvoje mobilních plateb a inovací společnosti Mastercard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Co je vlastně Masterpass?
S aplikací Masterpass, která vznikla původně pro usnadnění internetových plateb, nepotřebujete hotovost. Svou platební kartu máte stále u sebe a bezpečně uloženou v mobilní peněžence. Své nákupy zaplatíte kdekoliv, jednoduše a rychle - prostřednictvím mobilního zařízení a QR kódu.

A jak to vlastně funguje?
V našem případě je to mobilní aplikace, kterou si stáhnete a můžete si do ní zaregistrovat libovolnou platební kartu s povolenými platbami pro internet. Nemusí to být jen Mastercard, ale i Maestro nebo karty jiných společností. Pak s ní můžete nakupovat kdekoliv na internetu, kde vidíte tlačítko Masterpass. Takových obchodníků není málo.

Máte číslo, u kolika obchodníků tak jde platit?
Na celém světě jich je zhruba 330 tisíc. V České republice využívá na internetu tuto službu zhruba 6 tisíc obchodníků. Jde většinou o obchodníky, kteří mají platební bránu od firmy Global Payments Europe nebo banky ČSOB.

A jak si zvykají na tuto formu platby uživatelé v tuzemsku?
Velmi rychle. V Čechách aplikaci využívá aktivně 80 tisíc uživatelů a 30 tisíc na Slovensku.

Pro jaké telefony je aplikace určena?
Aplikaci Masterpass si můžou uživatelé stahovat na chytré telefony s operačním systémem  iOS a Android.

Jde vlastně o nový způsob bezhotovostního placení?
Technicky se nejedná o nový způsob platby, stále se jedná o platbu kartou. Jelikož prodejci vždy vyžadují šestnáctimístné číslo karty, expirační dobu a CVC kód, Masterpass tohle udělá za vás. Do peněženky Masterpass si uložíte několik karet a při platbě si jen vyberete, kterou chcete použít. Vlastně ji nemusíte mít ani fyzicky s sebou.

Dá se aplikací platit například také jízdné v MHD?
Ve vybraných městech nyní můžete platit za jízdenky na MHD mobilem a ušetřit si tak cestu do trafiky či automatu. Stačí jízdenku zakoupit přes Masterpass a mobilní aplikaci dopravního podniku daného města. Mobilní jízdenky můžete vyzkoušet v Praze a Středočeském kraji, Plzni a  Karlových Varech, kde aktuálně také ušetříte 5 korun z každé jízdenky. S aplikací lze nakupovat také jízdenky na vlaky různých dopravců. Platbu za dopravu nyní spouštíme také v Bratislavě.

A jaká je vlastně budoucnost Masterpassu. Je v plánu další evoluce?
Aplikaci neustále vyvíjíme. Uvedu několik příkladů za všechny. Dnes s ní lze v Česku tankovat například také na čerpacích stanicích Shell nebo Globus. Na Slovensku ji je pak možné používat na pumpách Shell a v Rakousku u OMV.

Jak to reálně funguje?
Funguje to tak, že přijedete, naskenujete QR kód, vyberete si částku, za kterou chcete natankovat, i přesto, že nevíte, kolik se vám do nádrže vejde. Uděláte tedy předautorizaci třeba za 2500 korun a poté máte 90 sekund na to, vzít pistoli a začít tankovat do výše zmíněné částky. Jakmile pistoli zavěsíte, tak se částka změní na finální částku. Třeba 1780 korun. A obratem vám přijde účtenka na tuto částku do aplikace Masterpass. Pokud je na místě i obsluha, která vám načerpá palivo, nemusíte ani vylézt ze svého vozu.

Je ještě nějaká novinka, kterou aplikace uživatelům nabízí?
Nově testujeme přeposílání peněz „mezi sebou“. V reálu to vypadá tak, že vám chybí třeba 150 korun, tak si z jedné karty (účtu) na druhou kartu (účet) přepošlete peníze a do 30 minut vám dorazí.

Foto Mastercard

Štítky MasterCard, placení, karta, Masterpass, tankování, Shell, Globus, Richard Walitza, platba, Česko, Slovensko, Internet, OMV, Československá obchodní banka, Global Payments Europe, Rakousko

Konec opakovaného zadávání údajů z karty. Masterpass usnadňuje internetové platby  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.