Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše

Lidé na celém světě dnes podle křesťanské tradice začnou slavit Vánoce, které připomínají narození Ježíše. Tradičním procesím začnou oslavy v Betlémě na Západním břehu Jordánu, kde podle biblické tradice Ježíš Kristus přišel na svět. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Do Betléma se každoročně sjíždějí tisíce věřících. Pro ně bude v bazilice Narození Páně sloužit půlnoční mši římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa.

Papež František od 21:30 SEČ povede vánoční mši ve Svatopetrském chrámu. Mnohem náročnější program ho ale čeká hned v úterý na Boží hod vánoční, kdy z balkonu baziliky svatého Petra mimo jiné pronese poselství Městu a světu (Urbi et orbi).

Oslavy Vánoc v Římě a Vatikánu provázejí přísná bezpečnostní opatření, a to zejména na Svatopetrském náměstí a v jeho okolí a u nejnavštěvovanějších památek. Italské ministerstvo vnitra uvedlo, že posílené policejní hlídky budou například u sídel státních institucí, u stanic metra v centru města nebo v okolí Kolosea a největších chrámů.

V mnoha českých kostelech se budou dnes jako vždy sloužit půlnoční bohoslužby. Tradičně se mše bude konat i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě pod vedením kardinála Dominika Duky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, Betlém, Ježíš, Ježíš Kristus, Papež František, chrám, Vatikán, Západní břeh Jordánu, Pierbattista Pizzaballa, Řím, Bazilika svatého Petra

Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.