Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Výročí 100 let republiky: Přísaha u Hradu, otevření Národního muzea

V Česku dnes začaly oficiální akce spojené s oslavou stoletého výročí založení Československa. Na Hradčanském náměstí v Praze se dopoledne odehrála slavnostní vojenská přísaha, odpoledne politici otevřeli zrekonstruovanou budovu Národního muzea. Po poledni prošly centrem Prahy stovky lidí v sokolském Pochodu pro republiku. Prezident Miloš Zeman odpoledne přijal na Pražském hradě velvyslance. Národní divadlo na večer nachystalo slavnostní provedení Smetanovy opery Libuše. Vznik samostatného státu si dnes lidé budou připomínat také v regionech.

Policie kvůli koncertu odpoledne uzavřela pro automobily část Václavského náměstí v centru Prahy. Větší dopravní komplikace to nepřineslo. Provoz zhoustl v Ječné a Wilsonově ulici, v ostatních ulicích blízko náměstí však byla doprava normální.

Stovky nových vojáků, policistů a hasičů složily při slavnostní přísahu a slib u Pražského hradu za přítomnosti představitelů státu. Prezident Zeman i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po složení přísahy vojáků a slibu hasičů a policistů připomněli nedávná úmrtí českých vojáků v Afghánistánu. Zeman prohlásil, že před teroristy se neutíká.

Stovky lidí vyrazily půl hodiny po poledni v sokolském Pochodu pro republiku ke stému výročí založení Československa z pražské Kampy. Přes most Legií a Národní třídu došly až na Václavské náměstí. Tam průvod dorazil před 14:00.

V čele průvodu hrála kapela pochodovou hudbu, za ní šli zástupci České obce sokolské v historických krojích. Dále jel v průvodu vůz, ve kterém seděl herec představující prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Za vozem šli další lidé, někteří měli české vlajky.


Zhruba stovka lidí pochodovala dnes centrem Prahy v rámci Happeningu za demokracii. Akce byla pojatá jako pohřební průvod, podle organizátorů se pohřbívala demokracie. Většina účastníků byla oblečena v černém. Někteří měli na obličeji masky s fotografiemi prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO), předsedy hnutí SPD Tomia Okamury (SPD), komunistických politiků Vojtěcha Filipa, Marty Semelové a Zdeňka Ondráčka (KSČM) nebo místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny. Autor: Ell Plate

Premiér Andrej Babiš (ANO) se kolem 13:00 sešel v pražské Kramářově vile s premiéry Slovenska, Polska či Lucemburska a zástupci vlád Chorvatska, Slovinska a Rumunska. Babiš postupně všechny hosty uvedl a ukázal jim unikátní výhled na Prahu ze sídla českých premiérů, kde se poté zúčastnili zhruba dvouhodinového slavnostního oběda.

Zeman s manželkou Ivanou přijali odpoledne na Pražském hradě členy zahraničních diplomatických sborů. Ambasadory ve svém úvodním proslovu přivítal Zeman v úspěšné zemi a pogratuloval jim, že mohou být velvyslanci právě v Praze, kterou označil za nejkrásnější město na světě.

Zeman v projevu při veřejné části schůzky v Rothmayerově sálu Pražského hradu především vyzdvihoval kvality Česka. "Vítejte v úspěšné zemi. Jak víte, Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, nízkou kriminalitu, jsme také jedna z nejbezpečnějších zemí světa," řekl anglicky prezident.

Projevy Zemana, Babiše a předsedy slovenské vlády Petera Pellegriniho znovuzahájily po 42 měsíců dlouhé rekonstrukci provoz historické budovy Národního muzea. Veřejnosti se muzeum otevře v neděli. Babiš v proslovu ocenil přínos ředitele muzea Michala Lukeše při rekonstrukci. Zeman by na něj měl myslet za rok při výběru lidí, kterým udělí státní vyznamenání, konstatoval Babiš.

Po oba víkendové dny vláda zpřístupní zájemcům Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na Kampě. Jen dnes bude otevřená budova Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše a lidé se mohou jít podívat také do sídel ministerstev zahraničí, zdravotnictví, školství, spravedlnosti, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Den otevřených dveří má také pražský Obecní dům. Dejvice dnes uvidí generální zkoušku na nedělní vojenskou přehlídku.

Dejvické divadlo večer uvede hru Václava Havla Zítra to spustíme o událostech noci z 27. na 28. října 1918. Stejnou hru v režii Vladimíra Morávka na dnešní večer nachystali také v Brně. Výročí založení státu připomnělo odhalení obnoveného Pomníku svornosti v Břeclavi a pomníku se sochou prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rudicích na Blanensku. Slaví se také například v Ostravě, ve Zlíně nebo Jablonci nad Nisou.

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky výročí, Praha, 100 let, demonstrace, Miloš Zeman, Pražský hrad, Národní muzeum, Česko, Andrej Babiš, Československo, Národní divadlo v Praze, ANO 2011, Tomáš Garrigue Masaryk

FOTO, VIDEO: Výročí 100 let republiky: Přísaha u Hradu, otevření Národního muzea  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.