Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha bojuje s dalším problémem. Ulice zaplavují sdílené koloběžky

Pražané si již mohli všimnout zelenobílých sdílených koloběžek, které se v uplynulých týdnech rozšířily po metropoli. Velkou pozornost jim věnují také média. Tato novinka vzbuzuje řadu spíše negativních emocí a také řadu otázek. Pražská městská policie se proto rozhodla reagovat na situaci a vysvětlit povinnosti uživatelů těchto sdílených dopravních prostředků.

"Pražská městská policie před spuštěním projektu s koloběžkami upozorňovala na většinu problémů, které nyní po realizaci nastaly. Doporučení vzešlá jak z praxe strážníků, tak ze  zahraničí, však bohužel nebyla kompetentními osobami vzata v potaz. Jedná se především o problémy s odkládáním koloběžek tak, aby nebyly překážkou pro ostatní účastníky veřejného prostoru, stejně jako ohrožování chodců nebezpečnou jízdou," postěžovala si mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Zákon o silničním provozu jasně definuje, jak na osoby na koloběžkách pohlíží. Tedy, že „jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka“. Jezdec na koloběžce je tedy považován za cyklistu. Pokud tedy není místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích stanoveno jinak, může cyklista/koloběžkář užít chodník jen když kolo nebo koloběžku vede a při tom neohrožuje ostatní chodce. Nemůže tedy na chodníku koloběžku nebo jízdní kolo řídit.

Pražská městská policie v uplynulém roce odhalila více než 2 tisíce přestupků cyklistů. Mezi nejčastějšími prohřešky cyklistů patří jízda v jednosměrných ulicích v protisměru, jízda na chodníku, jízda po přechodu pro chodce, nerespektování dopravního značení, jízda za snížené viditelnosti bez předepsaného osvětlení apod.

Pokud strážníci nebo také kolegové ze státní policie takovéto jednání zjistí, mohou osobám porušujícím dopravní předpisy uložit v příkazním řízení pokutu až do výše 2 tisíce korun nebo věc předat příslušnému správnímu orgánu.

Praha bojuje také s kurióznějším problémemem, který nese název „beer bike“. Atrakce bývá inzerována jako „netradiční cyklo výlet historickým centrem Prahy“ pro skupiny lidí se zkušeným průvodcem, který v průběhu jízdy čepuje pivo. Na první pohled úsměvná turistická atrakce ale budí emoce. V poslední době se množí stížnosti na řadu problémů spojených s touto službou, od nadměrného hluku po omezování plynulosti provozu.

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Lime, koloběžka, městská policie, obecní policie, cyklista, chodník

Praha bojuje s dalším problémem. Ulice zaplavují sdílené koloběžky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.