Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Češi zachraňují helikoptérou slona v Indonésii, armáda asistuje

Česká nezisková organizace na záchranu pralesů a zvířat, spolek Prales dětem, se vrhla do akce, která je v historii Indonésie nevídaná. Spolek se ve spolupráci se šesti indonéskými organizacemi a armádou rozhodl přesunout kriticky ohroženého slona sumaterského uvízlého na palmové plantáži do třicet kilometrů vzdálené pralesní státní rezervace. Jak? Helikoptérou. Proč? Hrozí mu smrt rukou místních.

Spolek Prales dětem rozjel tuto akci koncem září v reakci na problematiku zabíjení slonů, které je následkem střetu přírody s palmovým průmyslem. Tento slon, přesněji řečeno mladá slonice, je posledním žijícím členem z původem šesti členného stáda v okolí Subulussalamu patřícího do autonomní oblasti Aceh. Nejméně čtyři členové její rodiny byli před několika lety otráveni a stejný osud hrozí i této slonici. Samice před několika lety uvízla se svou matkou na plantáži, která je v současné době obklopena silnicemi, příkopy a domy, což slonici znemožňuje přejít do několika kilometrů vzdáleného pralesa.

Na plantáži není pro slonici příliš potravy, a tak pojídá mladé výhonky palem a banány ze stromů patřících místním. Obojí je problém, protože slonice tímto nevědomky způsobuje škody místním, kteří se čím dál častěji rozhodují tuto situaci řešit usmrcením slonů. Trpělivost dochází místním i médiím, která již několik let kritizují nezájem řešení situace ze strany BKSDA, indonéské státní organizace na ochranu přírody.

Vzhledem k vážnosti situace se spolek společně s dalšími organizacemi a indonéskou armádou shodli, že je třeba jednat co nejdříve. Celá akce včetně expertů na přepravu divokých zvířat, veterinářů i armády je připravena. Čeká se již pouze na poslední potřebné schválení akce ze strany BKSDA, která momentálně schválení prodlužuje a vážně tak ohrožuje úspěšnost záchranné akce.

Současná situace s žádostí o pomoc byla tento týden prezentována i indonéskému velvyslanci v České republice, který projevil zájem podílet se na řešení této situace a bude osobně jednat s indonéskou ministryní životního prostředí o možném urychlení akce. „Věříme, že apel na ambasádě k něčemu bude,“ sdělil předseda spolku Prales dětem, Milan Jeglík. „My a dalších šest organizací podpořilo finančně tuto akci a Indonéská vláda nemusí platit vůbec nic.“ Jeglík doufá, že úspěšná záchranná akce by mohla v budoucnu znamenat spolupráci na vytvoření záchranného systému, který by umožnil přemisťovat kriticky ohrožená zvířata z plantáží do bezpečných oblastí pralesa.

Osud jedné slonice v současné době zásadně hýbe mediálním světem v Indonésii. Stala se symbolem problematiky nezájmu úřadů jak o místní a jejich majetkové ztráty, tak o samotná zvířata, která se zoufale snaží přežít na zničených místech, která kdysi bývala pralesem. Mise mající za účel přesunout slonici pomocí helikoptéry daleko od jakékoliv plantáže je nadějí pro místní, že budou vyslyšeny jejich stížnosti a oni, stejně jako slon, budou moci žít v bezpečí.

Nutno podotknout, že přesun zvířete helikoptérou je velmi unikátní; „v Indonésii nebyla ještě nikdy takováto akce zorganizována,“ řekla místopředsedkyně spolku Prales dětem, Zuzana Koloušková. Přeprava helikoptérou se navíc ukázala jako nejschůdnější cesta přepravy tohoto slona. Češi tedy stojí u možného zrodu zásadní mezinárodní spolupráce na záchranu kriticky ohrožených zvířat v Indonésii.

Spolek Prales dětem je nezisková nevládní organizace, která se zaměřuje na ochranu přírody a zvířat v ekosystému Leuser na Sumatře v Indonésii. Stěžejním projektem je rezervace Green Life, v jejímž rámci je chráněn deštný prales a přirozená teritoria ohrožených druhů zvířat, včetně orangutanů, tygrů a slonů. Ve spolupráci s vedením národního parku Gunung Leuser též organizuje protipytlácké aktivity. Od roku 2012 se též podílí na projektu Nejbohatší ekosystémy planety země (NEPZ), s nímž přibližuje dětem a mládeži význam a ohrožení divoké přírody. Do její ochrany se aktivně zapojilo již přes sto partnerských škol po celé ČR.

Autoři | Foto Prales dětem

Štítky Prales dětem, záchrana slona, Indonésie, armáda, plantáž, příroda, Aceh, Česko, Sumatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi zachraňují helikoptérou slona v Indonésii, armáda asistuje  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.