Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Senát má řešit míru alkoholu u cyklistů nebo protikuřácký zákon

Toleranci malého množství alkoholu u cyklistů nebo zmírnění protikuřáckého zákona mají dnes řešit senátoři. Věnovat se chtějí také změně systému voleb do Senátu. Horní komora má na programu také návrh rozpočtu EU a její zemědělské politiky v letech 2021 až 2027.

Obsáhlá diskuse se očekává nad peticí za kvalitní podmínky ve vzdělávání, která se bude týkat učitelských platů. Podobně obsáhlé by mělo být i projednávání petice na podporu moravských dálnic z Otrokovic do Břeclavi a z Hulína na hranice se Slovenskem.

Senátorská novela zákona o silničním provozu počítá s tím, že cyklisté by na cyklostezkách a silnicích třetích tříd směli řídit i v případě, pokud by měli v krvi 0,5 promile, podobně jako v Německu. Navrhovaný limit odpovídá dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. Návrh také počítá se snížením maximální pokuty pro cyklisty za porušení pravidel na 500 korun. Nyní jim hrozí až 20 000 korun.

Horní komora návrh patrně podpoří s tím, že tolerance by se měla vztahovat také na vodáky, což navrhuje senátní výbor pro územní rozvoj. Podobný návrh ve Sněmovně předložili Piráti.

Novela protikuřáckého zákona má podobně jako předchozí snahy o jeho zmírnění umožnit, aby v hospodách mohly být kuřárny bez obsluhy. Podobný senátorský návrh horní komora odmítla loni v prosinci. V dolní komoře obdobný poslanecký návrh neuspěl letos v květnu.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky senát, cyklisté, alkohol, protikuřácký zákon, cyklista, Senát Parlamentu ČR, Rozpočet Evropské unie, Slovensko, Německo, Břeclav, Otrokovice, Hulín, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát má řešit míru alkoholu u cyklistů nebo protikuřácký zákon  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.