Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

"Berňák" může novomanžele žádat o bilanci svatební hostiny, potvrdila ministryně financí

Z údivu nevychází manželský pár z Přerovska, který před několika měsíci měl co dočinění s finančním úřadem. Ten se na novomanežele obrátil se žádostí o informace týkající se jejich svatební hostiny. Úřad chtěl mimo jiné vědět místo konání svatební hostiny, počet hostů a jak novomanželé za hostinu zaplatili. Postup přerovského „berňáku“ nyní posvětila i ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která odpověděla na interpelaci poslance ODS Vojtěcha Munzara.

Jde o kauzu, která se letos v létě objevila na internetu například na twitterovém účtu daňového poradce Tomáše Hajduška, informoval o ní mimo jiné server Blesk Zprávy.

V textu interpelace stojí, že územní pracoviště Finančního úřadu pro Olomoucký kraj v Přerově požádalo s odvoláním na ustanovení daňového řádu novomanželský pár o poskytnutí údajů a listin týkajících se jejích svatební hostiny. Šlo o to, kde se konala hostina, kde se ubytovali svatební hosté a kolik jich bylo na svatební hostině. Úřad chtěl také vědět, jak byla svatba vyúčtovaná, zda byl vystaven účetní doklad a od novomanželů požadoval informaci, kolik zaplatili.

Poslanec Munzar píše, že podle odborníků, s nimiž se radil, i podle dalších odborníků, neměl zvolený postup úřadu oporu v zákoně. "Někteří odborníci z oblasti daní pak poukazují na to, že takovýto postup FS není ničím neobvyklým, což by bylo velmi varující," uvádí poslanec.

Ministryně mu s odvoláním na ustanovení daňového řádu odpověděla, že správce daně mohl vyžadovat zmíněné údaje, protože svatebčané byli osobami povinnými k poskytnutí relevantních údajů, protože objednali službu, zajištění svatební hostiny, uskutečněnou daným podnikatelem, a za tuto službu zaplatili. Podle ministryně nešlo o exces, který by vybočoval ze zákonného rámce. "Nicméně jsem již žádala, aby Finanční správa ČR v obdobných případech postupovala citlivěji, a to jen při zjištění oprávněných a závažných skutečností," dodala ministryně Schillerová ve své odpovědi.

Úřad podle ní žádal o informace v souvislosti s dodržováním povinností podle zákona o evidenci tržeb. Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla daná provozovna zavřeno a neevidovala během nich žádné tržby. "Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu," uvedla ministryně. Její odpovědí na Munzarovu interpelaci se budou poslanci zabývat na své schůzi.

Autoři | Foto Twitter

Štítky Alena Schillerová, ANO, Přerov, finanční úřad, svatba, svatební hostina, interpelace, Vojtěch Munzar, ODS, ANO 2011, okres Přerov, daň, Tomáš Hajdušek, Blesk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Berňák" může novomanžele žádat o bilanci svatební hostiny, potvrdila ministryně financí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.