Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Airbnb v Praze: Turisté sem a místní ven, nebo příležitost pro majitele volných postelí?

Praha se již nějakou dobu potýká s problémem neustále se zdražujících cen bytů a jejich nedostupností. Na to doplácí především lidé s průměrným platem, kteří si jednoduše život v širším centru hlavního města nemohou dovolit a stěhují do městských periférií. Co s tím ale mají co do činění Airbnb a další platformy?

Milan Roček, jednatel portálu CenováMapa.org, vidí problém v tom, že Airbnb odebírá značnou část bytů, které by jinak byly spíše nabízeny k dlouhodobému pronájmu. Byty tedy v Praze sice jsou, ale jejich majitelé je převážně používají ke krátkodobým pronájmům přes firmy jako je Airbnb. Často tedy tak dochází k situacím, kdy jsou byty určeny pouze k investici a nikoliv k žití. Především Praha 1 je sdíleným ubytováním zatížena z důvodu vysoké poptávky turistů a vysokých cen za pronájem, který láká podnikatele ke skupování bytů v této části Prahy. To následně dle Oldřicha Lomeckého (TOP 09), starosty městské části Prahy 1, vyvíjí neustálý tlak na zvyšování cen běžných standartních bytů pro dlouhodobé bydlení. Filip Dvořák z Hospodářské komory navíc dodává, že Airbnb nabízí zhruba trojnásobek bytů, než kolik jich eviduje radnice Prahy 1.

Kritika z úst pražských politiků může být ale dosti krátkozraká. Jak zmiňuje studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), v Praze jsou v povolovacích řízeních zablokovány projekty s více než 40 tisíci byty, které na trhu logicky chybí. Jen za posledních deset let přitom čisté saldo přistěhovalých do Prahy činí přes 100 tisíc osob. Zde je hlavní důvod růstu cen. Sdílení bydlení se ale v dnešní době pyšní velkému zájmu a podle prohlášení společnosti Airbnb je jeho vliv na tuzemskou ekonomiku víc než pozitivní.

„Sdílení domů pomáhá rozvíjet a rozšiřovat cestovní ruch v Čechách, což je dobrá zpráva pro každého. V loňském roce posílila společnost Airbnb českou ekonomiku o více než 1 milion eur denně,“ říká mluvčí společnosti Bernard D'heygere. Podle Lomeckého ale ekonomická výhodnost takového podnikání způsobuje že byty na Praze 1 jsou skupovány a přepláceny spekulanty právě za účelem takového podnikání. To vede k postupnému vybydlování centra města.

Profit z krátkodobých pronájmů turistům je navíc pro městskou část minimální, protože malé poplatky zdaleka nenahradí problémy, kterým městská část Prahy 1 kvůli vlně příchozích turistů do bytů v centru Prahy čelí.

Airbnb se ale podle slov tiskového mluvčího jakékoliv spolupráci nebrání. „Jasně jsme oznámili, že chceme pracovat s tvůrci pravidel, s vývojáři a globálně jsme proaktivně zapojili více než 500 vlád na různé druhy partnerství,“ vysvětluje D'heygere a dodává: „Je velký rozdíl mezi občasným sdílením prostoru ve vašem domě a děláním byznysu. S vládami po celém světě pracujeme na jednoznačných, fér a přiměřených pravidlech, která budou rozlišovat mezi občasnými a profesionálními aktivitami a chceme to samé i v České republice.“

Airbnb ale s sebou zároveň nese nově vznikající problém, který zatěžuje zejména spolumajitele domů, ve kterých je část bytů používána ke krátkodobému pronájmu. „Spolužití díky hluku turistů a nadměrnému zatěžování společných prostor je předmětem častých stížností obyvatel Prahy 1,” dodává starosta Lomecký. S tímto problémem se ztotožňuje i obyvatelka jednoho z domů na Praze 1, kde jsou při nejmenším čtyři byty pronajímány právě pro turistické účely. Ztráta bezpečí v domě, špatně vytříděný a umístěný odpad, hluk a bezohlednost turistů stejně jako ztráta sousedských vztahů jsou důvody, proč by jedna z obyvatelek domu, kde jsou byty pronajímány, ocenila regulaci krátkodobých pronájmů bytů přes Airbnb. „Dříve měli klíče od domu pouze majitelé bytů a jejich rodinní příslušníci či partneři, dnes mají klíče turisté, kteří se střídají každých pár dní. Člověk má téměř pocit, jako by žil v hotelu; hluční turisté vystřídali trvalé nájemníky, kteří v domě cítili určitou zodpovědnost, brali ohled k ostatním sousedům a záleželo jim na tom, jak je ostatní nájemníci v domě vnímají,“ říká žena, jejíž jméno redakce zná, ale záměrně neuvádí.

Jiným obyvatelům města však Airbnb poskytlo možnost, jak splatit koupený byt, přivydělat si a přitom nemít problémy například s vymáháním nájmů u problematických nájemníků. „O tom, kdy bude byt volný a kdy ne rozhoduji sám a tím pádem jej mohu mít k dispozici pro sebe a své přátele kdykoliv potřebuji,“ říká vlastník jednoho z bytů na Andělu. Pronajmout byt turistům přes Airbnb aplikaci je navíc snadné a je garantována platba za ubytování.

Sofia Gkiousou, regionální ředitelka Airbnb pro Evropu, Blízký Východ a Afriku na jarní akci v Praze pořádané neziskovou platformou reSITE řekla; „Po celém světě pozorujeme, jak sdílení domácností otevřelo novou ekonomickou příležitost pro rodiny a místní komunity a zároveň proměnilo způsob, jak lidé objevují cizí města.” Původní myšlenka sdílené ekonomiky Airbnb, kdy vlastník pronajímal byt, ve kterém zároveň žil, aby tak snížil náklady na život, byla však za posledních deset let existence firmy zcela přetvořena. V současné době existují v Praze domy s byty a pokoji, které slouží pouze ke krátkodobým pronájmům pro turisty a kde tudíž dlouhodobě nikdo nežije a ekonomická příležitost se tedy otevřela jen omezenému počtu lidí.

Airbnb se však dle dostupných vyjádření s městy po celém světě snaží situaci řešit cestou odpovědného sdílení, i proto, že zvyšující se podíl příjmů tvoří takzvané Zážitky – místní obyvatelé turistům umožňují zažít aktivity, které jsou obvyklé na denní bázi.

Praha ovšem není jediným městem, které se musí vypořádávat s problémy spojenými s popularitou Airbnb. Berlín, Vídeň, New York a mnoho dalších měst již ve spolupráci s Airbnb zavádí regulace, které umožňují, aby města nestrádala a zároveň aby lidé mohli i nadále pronajímat svá obydlí přes Airbnb. Lázeňský poplatek pro město či omezení počtu dní v roce, kdy lidé své byty smějí pronajímat jsou některá ze zavedených regulací. Praha však s řešením zůstává pozadu. Bez zákonů však magistrát žádné regulace zavádět nemůže. „Nechceme něco plošně a populisticky zakazovat nebo bránit slušným podnikatelům. Vadí nám ale podnikavci, schovávající se za „sdílení“ svého bytu a dále se nezajímající o dopad jejich „podnikání“ na zbytek domu a blízké okolí. Víme, že když stávající pravidla důsledně vymůžeme, negativní fenomén Airbnb dostaneme pod kontrolu,“ uzavřel radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Airbnb, Praha, ubytování, ekonomika, bydlení, dům, Oldřich Lomecký, podnikání, regulace, Česko, TOP 09, Filip Dvořák, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Airbnb v Praze: Turisté sem a místní ven, nebo příležitost pro majitele volných postelí?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.