Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co se děje v nemocnici Na Františku?

Nemocnice Na Františku je nejstarší zdravotnické zařízení v Praze, v Česku a jedno z nejstarších i v rámci Evropy. Nemocnice se rozvíjí po celou dobu své existence, tedy od roku 1354, kdy Arnošt z Pardubic vysvětil kapli a špitál. Za více než 650 let své existence se rozšiřovala, přestavovala a měnila své zaměření. Od počátku devadesátých let ji provozuje městská část Praha 1.

Pro velkou část lidí žijících na Praze 1 představuje nemocnice Na Františku důležitou instituci, která jim nebo jejich blízkým pomohla řešit různé zdravotní komplikace. Je proto jasné, že se dění okolo ní setkává s velkým zájmem. A co se vlastně okolo nemocnice v posledních letech dělo?

Velkorysá koncepce

Nemocnici od devadesátých let provozuje a financuje radnice Prahy 1. Vedení radnice podle svých slov dlouhodobě usilovalo o to, aby byly služby Na Františku co nejširší. Odůvodňovala to tím, že si přeje pro své občany co nejdostupnější péči. Nemocnice proto otevírala další oddělení, některá i značně finančně náročná. Náklady na provoz tak postupně rostly, až dosahovaly do výše desítek milionů ročně. Praha 1 je platila hlavně z vlastního rozpočtu, ačkoliv pacientů z Prahy 1 byla méně než polovina.

Zlomovým se ukázal rok 2017. Radnice Prahy 1 opakovaně žádala Magistrát, aby pomohl situaci řešit a nesl část nákladů, které nemocnice nutně potřebovala. V tomto úsilí ovšem neuspěla. V nevyhnutelné situaci proto vyhlásila na konci roku výběrové řízení. Hledala někoho, kdo by mohl část nákladů nést a pomohl nemocnici efektivně provozovat. „Byli jsme zatlačeni do kouta, město naše dřívější žádosti o navýšení podpory nevyslyšelo,“ zdůvodnil to pro Pražský deník místostarosta Prahy 1 a zároveň pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).

Z odborného sporu až po politický boj

Do řešení problému se ale dostala politika. Proti úmyslu najít provozovatele nemocnice ostře vystoupili pražští Zelení. Především se ale stal předmětem hádek uvnitř KDU – ČSL: Lidovecký poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který stranu opustil a organizoval petici pro nový projekt (Praha sobě), záměr rovněž kritizoval, radní hlavního města za KDU – ČSL Jan Wolf mu ostře oponoval a navrhoval nemocnici převést pod Magistrát.

Koalice řídící Prahu 1 proto přistoupila na jednání. Její hlavní požadavek zůstával stejný – tedy podělit se o vysoké náklady na provoz nemocnice, a to jakoukoliv cestou. Primátorka i Praha 1 se nakonec dohodli, že se o náklady podělí právě Magistrát i Praha 1. Na návrh TOP09 pak bude muset rovněž svůj díl platit i Praha 7. Ta do té doby na chod vůbec nepřispívala, ačkoliv její občané nemocnici využívají největším dílem. Soutěž na provozovatele se tak stala zbytečnou a byla zrušena.

Krátce před volbami se pak situace v nemocnici zhoršila vinou korupční kauzy, která se týkala pokusu o prosazení zakázky na stravování. Ředitel nemocnice Robert Zelenák rychle odstoupil. Situaci komentoval místostarosta Hodek, který uvedl, že vyšetřovaná smlouva byla pouze v přípravě a že ji rada městské části neschválila. Nového ředitele dostane nemocnice Na Františku pravděpodobně až po volbách, a to v otevřeném výběrovém řízení.

Autoři | Foto zachranmefrantiska.cz

Štítky Praha, Nemocnice Na Františku, nemocnice, Arnošt z Pardubic, KDU-ČSL, Evropa, Česko, magistrát, Jan Čižinský, Jan Wolf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se děje v nemocnici Na Františku?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.