Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ve veřejné dopravě je bezpečnost cestování s platební kartou na prvním místě, říká ředitel Mastercard

Zavádění bezkontaktní technologie v oblasti placení kartami je od samého počátku spojena s řadou mýtů a nepodložených obav. Jednou z nich bylo údajné vzájemné magnetizování a odčerpávání peněz přímo z karet v případě, že jsou uloženy v peněžence těsně vedle sebe. Nebo kolovala spekulace, že se platební nálepka ruší se signálem mobilního telefonu a tím se jak nálepka, tak mobil ničí. Tyto mýty vyvrací Miroslav Lukeš, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

Jedním z posledních takových příspěvků je i zneužití dat při nahrávání časových kupónů na bezkontaktní platební karty a při jejich následné kontrole ze strany dopravního podniku. Takových karet je vydáno v Česku přes deset milionů.

„Bezpečnost cestujícího s platební kartou je zajištěna systémem, ve kterém je čínská zeď mezi platebními daty spravovanými bankou a procesem nahrání časového kupónu na platební kartu. Systém platebních karet dlouhodobě podléhá těm nejpřísnějším bezpečnostním nárokům,“ dodal Lukeš.

Vysoká úroveň zabezpečení vyplývá ze systému šifrování, kterému se říká tokenizace. Bez přístupu k samotným šifrovacím nebo tokenizačním klíčům, které jsou bezpečně uložené podle mezinárodního standardu, je nemožné získat jakékoliv citlivé informace o kartě. Standardy byly vytvořeny ve spolupráci Mastercard s dalšími renomovanými firmami z oboru. „Nehledě k tomu, že infrastruktura je vedle platebních společností vybudovaná a spravovaná bankami, které patří k nejpřísněji dohlíženým subjektům v ekonomice,“ doplnil generální ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko a dodává: "Platební technologie stále více a více vstupují do našeho života a obava ze ztráty osobních dat jsou s nimi logicky úzce spojené. Je však třeba rozlišovat vlastní zabezpečení řešení systémů platebních karet a základní pravidla obezřetnosti při komunikaci s neznámými osobami."

Stejně jako při placení v obchodech a restauracích, tak i při kontaktu s revizorem v dopravním prostředku platí, že držitel nedává svou platební kartu z ruky. Držení karty neoprávněnou osobou zakládá podstatu trestného činu. Kontrolor v dopravě, který se musí umět prokázat, pouze bezkontaktně načítá informace o platnosti časového kupónu z platební karty. A vše funguje stejně jako samotné bezkontaktní placení - rychle, bezpečně a spolehlivě.

Foto Mastercard

Štítky doprava, karta, MasterCard, Miroslav Lukeš, platební karta, Česko, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve veřejné dopravě je bezpečnost cestování s platební kartou na prvním místě, říká ředitel Mastercard  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.