Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na násilné překročení hranice by se mělo reagovat střelbou, říká poslanec Radim Fiala

Poslanec za SPD Radim Fiala opět rozvířil debatu na svém twitterovém účtu. Předseda poslaneckého klubu okomentoval násilné překročení hranice španělské enklávy Ceuta stovkou migrantů větou: „Na násilný pokus překonat hranici je jediná odpověď suverénní země a tou je rozkaz k palbě,“ napsal.

Asi tři stovky migrantů se tento týden pokusily proniknout z Maroka do španělské enklávy Ceuta, která leží na severním pobřeží Afriky. Více než stovce z nich se bezpečnostní bariéru s ostnatým drátem podařilo překonat. K překonání plotu použili někteří ostré předměty, kyselinu a nehašené vápno, čímž způsobili zranění sedmi španělským policistům.

Počet zraněných migrantů místní média zatím neuvádí, mnozí ale mají řezné rány, protože bariéra je zakončena ostnatým drátem.

„Stovky migrantů včera opět pronikly ve Španělsku přes hranice do EU. Použili brutální násilí. Těží z tolerance a zbabělosti evropských politiků. Na násilný pokus překonat hranici je jediná odpověď suverénní země a tou je rozkaz k palbě,“ zareagoval na událost Radim Fiala.

Reakce veřejnosti na jeho slova přišla záhy. „Kydáte hnůj na jméno Fiala. Jak by se vám líbilo, kdyby chtěl někdo střílet do vás? Jste pro naši zem větším nebezpečím než člověk, který touží po svobodě, práci a alespoň nějakém živobytí,“ píše pod jeho příspěvek například jeho jmenovec Tomáš Fiala.

Španělská média původně odhadovala počet migrantů, jimž se tento týden podařilo bariéru do Ceuty překonat, na dvě stovky. Posléze s odvoláním na zastoupení španělské vlády oznámila, že do Ceuty proniklo 115 migrantů. Počet ale nemusí být konečný, uvedl deník El País.

Incident se stal ráno kolem deváté hodiny místního času na stejném místě, kudy před měsícem proniklo do Ceuty z marockého území asi 600 migrantů. I oni tehdy překonali dvojitý, šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem a někteří z nich útočili na policisty nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny.

Migranti, kteří podle španělských médií pocházejí ze subsaharské Afriky, po překonání plotu dnes zamířili do dočasného centra pro imigranty. To má kapacitu asi 500 lidí, migrantů je v místě ale už po dnešku na 1300. Kolem centra jsou proto postaveny stany.

Kromě Ceuty se migranti snaží dostat do Španělska, potažmo do Evropy i přes další španělskou enklávu Melilla. Obě se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Další migranti připlouvají do Španělska na člunech k jeho jižnímu pobřeží.

Foto SPD

Štítky SPD, Radim Fiala, Ceuta, migrace, střelba, ostnatý drát, Španělsko, Afrika, Evropská unie, Maroko, Evropa, Středozemní moře, Melilla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na násilné překročení hranice by se mělo reagovat střelbou, říká poslanec Radim Fiala  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.