Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

VIDEO: Česká republika si připomíná okupaci 1968, Babiše u Českého rozhlasu vypískali

Svoboda v Česku není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ohrožena. Každý si může říkat, co chce, založit stranu nebo hnutí a cokoliv kritizovat, uvedl předseda vlády při pietě za oběti událostí srpna 1968 před budovou Českého rozhlasu. Celý Babišův projev provázel na pražské Vinohradské třídě pískot a skandování přítomných. Babiš řekl, že to nebude komentovat a hned po projevu odjel.

"Svoboda a demokracie jsou především o tom, že umím uznat, že má někdo právo na jiný názor nebo preferenci," uvedl Babiš. Ve svém zhruba pětiminutovém projevu vyjádřil také obdiv lidem, kteří v srpnu 1968 při invazi vojsk Varšavské smlouvy neváhali nasadit svůj život.

Babiše při proslovu obklopila ochranka. Mnozí z přítomných stovek lidí, kteří premiéra vypískali už při příchodu k Českému rozhlasu, na něj pokřikovali a pískali ze vzdálenosti několika metrů. Řada lidí si přinesla kromě transparentů také píšťalky a projev na místě zcela přehlušili.

Videozáznam piety u Českého rozhlasu

Transparenty přítomných kromě Babiše směřovaly také proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který s předstihem oznámil, že události srpna 1968 nebude v souvislosti s dnešním 50. výročím nijak veřejně komentovat.

Pískot provázel po celou dobu také projev předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Vondráček si postěžoval, že lidé si pietu pletou s demonstrací. Předseda dolní komory mluvil o tom, že okupace před 50 lety zničila naděje Československa na svobodu. Dodal, že hodnoty, jakými jsou svoboda a demokracie, je třeba vždy bránit.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v projevu u Českého rozhlasu zdůraznil roli veřejnoprávních médií pro objektivní informování občanů. Pokusy o diskreditaci České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře jsou nepřijatelné, řekl Štěch.

Štěch uvedl, že lidé jsou zaplavováni informacemi ze všech stran a je obtížné se v nich orientovat. "Právě rok 1968 ukázal, jaký zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích společnosti sehrát veřejnoprávní média," řekl. Z nedávné historie by si měla společnost podle něj vzít poučení a vnímat poslání médií veřejné služby z tohoto pohledu.

Podle opozičních politiků lidé pískotem ukázali obavy z návratu komunistů k moci. Místopředseda lidovců Daniel Herman prohlásil, že vláda s komunisty je hanba. Jeho stranický kolega Jan Bartošek podotkl, že odporu lidí rozumí. Vondráček v reakci zdůraznil, že KSČM ve vládě není. Komunisté se podle něj zachovali rozumně, když umožnili vznik koaličního kabinetu ANO a ČSSD.

Pirát a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal řekl, že lidé chtěli dát najevo, že jsou naštvaní na předsedu hnutí ANO a premiéra Babiše. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který na místě nebyl, uvedl, že když na oběti okupace vzpomíná "bývalý estébák", je to urážka obětí.

Lidé si dnes výročí okupace připomínají v celém Česku. Během dne si zájemci budou moci prohlédnout také několik výstav, například tu s názvem Za vaši a naši svobodu 1968-2018 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Venkovní fotografické expozice budou například na Vítězném náměstí, v Malešickém parku nebo od 22. srpna na Jungmannově náměstí. Muzeum hlavního města Prahy zahájí výstavu s názvem Srpen 1968 v Praze.

Atmosféru roku 1968 i konec nadějí spojených s pražským jarem přiblíží koncert na Václavském náměstí, který začne ve 20:00. Zazní na něm hity 60. let včetně písní Karla Kryla v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a kapely Petra Maláska. Zpívat budou Marta Kubišová, Jana Kirschner, Aneta Langerová, Vojta Dyk a další.

Oběti okupace připomene několik vzpomínkových akcí. Je mezi nimi shromáždění u pomníku Jana Palacha na Václavském náměstí, kde bude od 22:00 hořet symbolická pochodeň, nebo položení květin u pamětní desky zastřelené studentky Marie Charouskové. Tento pietní akt pořádá ODS a začne v 16:30 u Rudolfina, odkud účastníci půjdou k pamětní desce na Klárov. V kostele Matky Boží před Týnem odslouží mši za oběti okupace litoměřický biskup Jan Baxant. Bohoslužba začíná v 18:00.

Podobné akce se konají i v dalších městech ČR. Liberec si dopoledne připomněl oběti okupace minutou ticha a položením květin. Lidé u památníku tvořeného tankovým pásem se jmény obětí zapalovali svíčky. Liberec byl po Praze druhým nejcitelněji postiženým městem. Okupanti po sobě zanechali devět mrtvých a 45 zraněných. Události toho dne dokumentuje výstava fotografií na náměstí před libereckou radnicí, atmosféru té doby připomíná i tank. Odpoledne na vzpomínkovou akci naváže promítání autentických záběrů a koncert písní Karla Kryla.

V Brně začíná happening na Jakubském náměstí v 15:00. V Plzni začne hlavní program ve 14:00 na náměstí Míru, kde organizátoři z Českého rozhlasu připomenou hlavně boje o Rozhlas a uctí památku ochránců. Před budovu bude přistaven tank.

Autoři | Foto FTV Prima

Štítky Praha, srpen, okupace, 1968, Andrej Babiš, Český rozhlas, vojenská okupace, Česko, ANO 2011, Radek Vondráček, Milan Štěch, veřejnoprávní médium, Karel Kryl, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Česká republika si připomíná okupaci 1968, Babiše u Českého rozhlasu vypískali  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.