Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Parta kamarádů čistí ve volném čase Brno od odpadků. Chtějí založit na pravidelnou tradici

Po práci navléknout rukavice, sbalit odpadkové pytle a vyrazit do města s úkolem vyčistit Brno. Parta kamarádů z neziskové organizace nasbírala za své krátké působení už jeden a půl tuny odpadu. Ve středu 15. srpna v 18 hodin vyrazí na lov odpadků znovu. Přidat se může kdokoliv.

Čech, který pomáhal v Thajsku

Kolektiv Trash Hero Brno navazuje na světovou organizaci Trash Hero, která vznikla v Thajsku v roce 2014. Čech Jan Bareš tam tehdy zorganizoval první úklid pláže, která byla zaneřáděná odpadky. „Další týden uklidili jiné místo... a pak znovu a znovu. Pak se začaly připojovat další vesnice, města a země - mezi nimi i Česká republika. Nemáme sice pláže, ale odpadků se tu povaluje dost," prozradila jedna z organizátorek Trash Hero Brno Eva Kašpárková.

Konec nekonečnému kolotoči plastu

Trash Hero Brno však nezůstává u "pouhého" uklízení. Značná část jejich snahy míří k osvětě veřejnosti.  „Spotřeba jednorázového plastu u nás není tolik vidět. Skrývá se totiž za recyklaci, která nám dává dojem, že je všechno v pořádku," uvedla Kašpárková. „My tenhle plastový kolotoč chceme skončit. Proto pořádáme úklidy, přednášky a workshopy, aby lidé přemýšleli nad spotřebou jednorázového odpadu, především plastu. Protože každá, i sebemenší změna má velký dopad," dodala organizátorka.

Základ tradice

Doposud se v Brně uskutečnily dva úklidy, dnes bude třetí. Cílem ale je podle Kašpárkové nastavit tradici úklidů tak, aby se v Brně uklízelo každý týden. „Vypadá to, že se to bude dařit, kontaktují nás různé organizace, zájmové skupinky i jednotlivci, kteří se chtějí přidat jak při samotném úklidu, tak při jejich organizaci, což je skvělé. Zdá se, že zájem o úklidy v Brně je velký," pochválila si Kašpárková.

Zúčastnit se může každý

Jak se k Trash hero Brno připojit? Jednoduše. Stačí sledovat facebookovou stránku a poté se dostavit na jednu ze svolávaných akcí. Trash Hero Brno vždy zajistí komunikaci s majitelem pozemku, rukavice i pytle. „Vysbíraný odpad vytřídíme, následně zvážíme (TH si vede celosvětové statistiky o vysbíraném odpadu) a s majitelem pozmeku následně domluvíme odvoz odpadu," upřesnila Kašpárková.

Významná akce v září

Ta pravá výzva čeká však dobrovolníky už 15. září, kdy se koná nějvětší mírová a uklidová akce v dějinách lidstva - Celosvětový den úklidu. „V Brně bychom v rámci tohoto dne rádi uspořádali nejen úklid, ale i další aktivity ještě společně s Uklidmě Česko. I když se situace v posledních letech lepší, odpadků je kolem pořád dost. Vše potřebné k úklidu zajistíme, takže s sebou stačí vzít jen dobrou náladu," uzavřela Kašpárková.

Autoři | Foto Trash Hero Brno

Štítky trash hero, Brno, odpadky, úklid, dobrovolníci, odpad, tradice, Thajsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parta kamarádů čistí ve volném čase Brno od odpadků. Chtějí založit na pravidelnou tradici  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.