Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Pád mostu v Janově si vyžádal více než tři desítky obětí. Zřítil se i český kamion

, aktualizováno 14. srpna 2018, 16:30

Na části dálničního mostu, která se dnes před polednem zřítila v italském Janově, bylo v době neštěstí 35 osobních aut a tři kamiony. Uvedl to na tiskové konferenci mluvčí italské civilní obrany. Neštěstí si vyžádalo nejméně 30 obětí, podle italského ministerstva dopravy ale tento počet nejspíš nebude konečný. Televize Rai informuje také o 13 zraněných. Z mostu spadl i kamion pražské dopravní společnosti SPED-IT. Informaci České televize potvrdila firma. Řidič vozu neštěstí přežil. Česká diplomacie nemá zprávy o jiných českých zraněných či obětech.

Mluvčí civilní obrany rovněž novinářům řekl, že část mostu se zřítila na dvě průmyslové haly, v nichž ale v té době zřejmě nebyli žádní lidé. Statici prověřují zbylou část mostu, která nespadla. Hasiči se podle agentury AP obávají, aby na místě neštěstí neexplodovaly rozvody plynu.

V sutinách je podle policistů rozdrcených několik osobních vozů, zatímco ty nákladní skončily v řece pod mostem. Podle prvních zpráv zřícení části stavby i s pilířem způsobil sesuv půdy. Mostní vozovka spadla během prudkého deště, uvedl server RaiNews.

Jednatel společnosti SPED-IT Václav Zázvůrek řekl, že řidič českého kamionu žije a komunikuje. "Náš kamion jsme našli na fotkách na twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic," uvedl Zázvůrek.

Agentura ANSA uvedla, že se zhroutila zhruba 100 metrů dlouhá část mostní vozovky. Nejdelší část vozovky spadla do řeky pod mostem, některé velké bloky ale dopadly i na obytné domy a průmyslové haly. Obytné domy v okolí mostu byly následně preventivně evakuovány. Na místě jsou požárníci, policie a záchranná služba.

Most vede přes nákupní centra, továrny, několik obytných domů, železniční trať do Milána a řeku Polcevera. Úroveň vozovky je ve výšce 45 metrů. Stavba pochází ze 60. let minulého století a v roce 2016 prošla úpravami. Místní mu přezdívají Brooklynský most. Most je důležitou spojnicí mezi severními regiony Itálie a ligurskými plážemi pod Janovem, dálnice A10 se posléze stáčí na západ na francouzské pobřeží.

Autoři | Foto ANSA

Štítky Itálie, Janov, most, pád, úmrtí, silnice, doprava, dálnice, Česká televize, Ministerstvo dopravy Itálie, Agenzia Nazionale Stampa Associata, Milán, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pád mostu v Janově si vyžádal více než tři desítky obětí. Zřítil se i český kamion  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.