Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Digitální orloj musel ze Staroměstské radnice pryč. Rekonstrukce pokračuje

Kdo vyrazil v posledních měsících na Staroměstské náměstí shlédnout orloj, určitě si nemohl nevšimnout, že historický skvost nahradila digitální obrazovka. Ta však byla kvůli pokračujícím opravám věže v druhém srpnovém týdnu sundána. Díky svému technickému řešení nahrazovala posledních pět měsíců původní orloj, který prochází náročnou rekonstrukcí. Ta by měla skončit v září tohoto roku.

Digitální orloj mohli na Staroměstské radnici obdivovat návštěvníci hlavního města od 9. března do 7. srpna. Fakticky šlo o velkou LED obrazovku o rozměrech 21 metrů čtverečných o váze zhruba jedné tuny, která byla na historické budově nainstalována. Pomocí speciálně vyvinutého softwaru nabídla unikátní pohled na kopii kompletního orloje. 

„Virtuální orloj prostřednictvím obrazovky věrně reprodukoval veškeré funkce původního stroje – podívanou na pohyb jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku, střídání apoštolů v oknech a doprovodné zvukové efekty, jakými jsou kokrhání kohouta či zvonění smrtky,“ shrnul radní pro oblast kultury Jan Wolf.

Orloj se zastavil letos 8. ledna a poprvé od poválečných let byl kompletně demontován. Po součástkách byl převezen do několika dílen, kde na něm pracovali hodináři i restaurátoři.

Oprava orloje je součástí rekonstrukce věže Staroměstské radnice, která začala loni v dubnu. Vše by mělo být hotové do podzimu, nejpozději do výročí 100 let vzniku Československa. Za kompletní rekonstrukci zaplatí pražský magistrát přibližně 55 milionů korun bez DPH.

Foto praha.eu

Štítky Praha, digitální orloj, radnice, Staroměstská radnice, orloj, Staroměstské náměstí, Pražský magistrát, Jan Wolf, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitální orloj musel ze Staroměstské radnice pryč. Rekonstrukce pokračuje  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.