Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTO: Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do České republiky

Letadlo s ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu odletělo z letiště na základně Bagrám v 9:45. Přílet do České republiky bude dodržen podle plánu, řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Na ruzyňském letišti tak vojenský speciál přistane v 16:15. Následovat bude pietní ceremoniál.

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. Společně s nimi byli vážně zraněni američtí a afghánští vojáci.

Památku padlých v poledne uctí po celé zemi více než 8000 sirén. Podle úřadu vlády se rozezní signálem "Pieta". "Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund," uvedl úřad vlády na twitteru.

V době přistání letadla se rozezní po celé Praze zvony katolických kostelů a chrámů. Na letišti budou čekat rodiny zemřelých, přítomni budou i prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun nebo vojáci z 42. mechanizovaného praporu v Táboře, kde padlí sloužili.

Po uložení rakví na katafalky pronese hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal smuteční slovo. Následovat bude státní hymna. Asi půlhodinový ceremoniál bude ukončen přenesením rakví k vozidlům. Poté kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie přepraví těla do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Termín pohřbů zatím oznámen nebyl. Místa určí rodiny vojáků. Pohřbeni budou se všemi vojenskými poctami.

Vojáci byli v úterý povýšeni do hodností štábních praporčíků. Obdrží pravděpodobně také resortní vyznamenání.

Autoři | Foto army.cz

Štítky Afghánistán, armáda, voják, umrtí, Česko, Bagrám, Letiště Václava Havla, Úřad vlády České republiky, Patrik Štěpánek, Kamil Beneš, Martin Marcin, Miloš Zeman, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do České republiky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.