Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Případ H-System je příkladem selhání státu v devadesátých letech, přiznal Pavel Rychetský

Případ H-System neustále budí emoce a nejspíš ještě nějakou dobu emoce budit bude. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal dnes po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě řekl, že by do případu měl vstoupit stát, který má odškodnit poškozené. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dodal, že H-System je příklad selhání českého státu v 90. letech.

Jedním z témat dnešní diskuze obou předsedů soudů s prezidentem Milošem Zemanem byla neuvěřitelná délka soudního procesu. „Tuto délku řízení doslova nešetřil prezident kritikou. V jisté části jsme mu museli dát skutečně za pravdu,“ shrnul Pavel Rychetský a dodal: „Délkou řízení a neefektivitou skutečně nejvíce trpí insolvenční řízení před našimi soudy a případ H-Systemu, i když jsme ho nerozebírali, ale byl nám uveden jako příklad, je opravdu selhání nejenom české justice, ale zejména selhání českého státu v těch fyzických devadesátých letech.“

Prezident Miloš Zeman je podle svých slov připraven se připojit k případné ústavní stížnosti bytového družstva Svatopluk v případu H-Systemu a zvláštním podáním ji podpořit.

„Skutečně si myslím, že účastníci tohoto řízení, to znamená ti, kteří bydlí v těch domech, pociťují toto rozhodnutí jako nespravedlivé a mají na to samozřejmě právo. Za sebe bych chtěl říci, že jednak se chci omluvit za délku řízení a jsem si vědom také toho, že otázka spravedlnosti je velmi citlivá věc, jak ve vztahu k těm lidem, kteří by se měli z těch domů vystěhovat. Na druhou stranu nelze spravedlnost budovat na nespravedlnosti k ostatním lidem. Spravedlnost jedné skupiny lidí nemůže být vyvážena tím, že budeme mít nespravedlnost druhé skupiny lidí,“ uzavřel Pavel Šámal, který narážel na rozsudek Nejvyššího soudu, který minulý týden nařídil asi stovce obyvatel domů v Horoměřicích u Prahy postavených na pozemcích H-Systemu, aby se do 23. srpna vystěhovali. Rozhodnutí se týká 60 rodin, přitom poškozených v případu H-Systemu je zhruba 1000.

Foto Youtube.com

Štítky H-System, soud, Pavel Rychetský, Pavel Šámal, Miloš Zeman, Pražský hrad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ H-System je příkladem selhání státu v devadesátých letech, přiznal Pavel Rychetský  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.