Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Vedoucí diplomové práce ministra Metnara: Neuvedl citace, měl by rezignovat

Ministr obrany Lubomír Metnar by měl podle vedoucí jeho diplomové práce odstoupit. Dana Forišková, která je místostarostkou Příbora a v roce 2004 vedla jeho práci, uznává, že nedodržel, to co mu bylo řečeno a nesprávně citoval. Pokud by podle ní mělo být měřeno všem stejným metrem, měl by odstoupit, podobně jako Taťána Malá. Vyjádření Foriškové dnes přinesl portál iDnes.cz.

„Je to můj názor, jestli pochybil a nedodržel to, co mu bylo mnou řečeno,“ uvedla portálu vedoucí Metnarovy diplomové práce. „Vždycky každému říkám, že musí dávat odkazy,“ uvedla Forišková, která je nyní místostarostkou Příbora za KDU-ČSL.

Ministr obrany Lubomír Metnar ve své diplomové práci z roku 2004 podle všeho řádně neuváděl citované zdroje. Metnar si proto chce svoji práci znovu prostudovat a v případě, že se podezření z plagiátorství potvrdí, nevylučuje rezignaci. Ministerstvo obrany uvedlo, že Metnar ruší kvůli změně pracovního programu svou středeční návštěvu Slovenska. 

Podezření z plagiátorství se týká diplomové práce na téma kolektivní investování, kterou Metnar obhájil v roce 2004 na Ostravské univerzitě. Podle ČT sice práce obsahuje seznam použitých zdrojů, v samotném textu je ale jen velmi málo průběžných odkazů. Nejméně osm stran je úplně převzatých z knihy, nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text, uvedla televize.

"V této práci chybí odkazy na uvedené zdroje. Proto nebylo jednoduché odlišit, co je vlastní přínos, a co bylo přepsáno z nějakých zdrojů," řekl ČT specialista Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze. Metnar podezření z plagiátorství označil za překvapení. "Jsem si byl jist, že veškeré zdroje jsem uváděl," řekl ministr ČT. Práci si chce znovu prostudovat, a pokud se podezření potvrdí, zváží rezignaci. "Může to tak i dopadnout, nevylučuji tuto variantu" řekl Metnar ČT.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek dnes napsal, že Metnar zrušil středeční návštěvu Slovenska, kde měl jednat se svým slovenským protějškem. Zdůvodnil to změnou pracovního programu.

Média v posledních třech týdnech upozornila na podezření z plagiátorství v diplomových pracích bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Malá z toho důvodu rezignovala 9. července, Krčál před týdnem. Oba své práce na českých univerzitách odevzdali v době před rokem 2008, kdy se ještě plagiáty neodhalovaly pomocí speciálního softwaru. 

Foto vlada.cz | Zdroj ČTK, iDnes.cz

Štítky ANO, Lubomír Metnar, diplomová práce, plagiátorství, Taťána Malá, Dana Forišková, Česká televize, Ministerstvo obrany České republiky, Petr Krčál, KDU-ČSL, Slovensko, Jan Mach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedoucí diplomové práce ministra Metnara: Neuvedl citace, měl by rezignovat  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.