Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vláda asi nepodpoří přejmenování mateřské a rodičovské dovolené

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči vláda ANO a ČSSD před zákonodárci zřejmě nepodpoří. K novele zákoníku práce, jak ji navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO), by se měl kabinet postavit na úterní schůzi podle podkladů záporně.

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči by bylo podle předkladatelů symbolickým krokem, odpovídající terminologie je ale podle nich prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu. Ministři by však měli podle podkladů uvést, že změna by zamýšlený cíl nenaplnila.

"Stávající zákonné definice mateřské a rodičovské dovolené a zakotvení uvedených právních institutů v zákoníku práce považuje vláda za vyhovující," napsali legislativci do předběžného stanoviska. Upozorňují na to, že předkladatelé úpravu nepromítli do všech zákonů, v nich se mateřská a rodičovská dovolená zmiňuje.

Autoři tvrdí, že současné pojmy nevyhovují kvůli tomu, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené "svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě". Vládní legislativci namítají, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod "překážky v práci", což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek a zotavení.

Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mateřská dovolená, rodičovská dovolená, Aleš Juchelka, ANO, ANO 2011, Zákoník práce, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda asi nepodpoří přejmenování mateřské a rodičovské dovolené  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.