Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Miloš Zeman přijal generála Emila Bočka. Poděkoval mu za podporu v prezidentské volbě

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pátek na zámku v Lánech generála Emila Bočka, nositele Řádu Bílého lva, a to po jeho návratu z nemocnice. Prezident mu poděkoval, a jeho prostřednictvím dalším veteránům, za podporu v prezidentské volbě.

Emil Boček je český válečný veterán druhé světové války oceněný prezidentem republiky Václavem Klausem 28. října 2010 Řádem Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

V roce 1939, v 16 letech, odešel tajně z domova. Dostal se do Bejrútu a zúčastnil se bojů ve Francii v létě 1940. V září 1940 ve Velké Británii absolvoval pilotní výcvik a byl přijat do RAF. Sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě. Roku 1943 byl na výcviku v Kanadě a od října 1944 sloužil jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě.

Na svém kontě má 26 operačních letů. Z letectva odešel v roce 1946. Po válce si otevřel opravnu motocyklů a po roce 1948 pracoval v Mototechně. Od roku 1958 pracoval jako soustružník ve Výzkumném ústavu Československé akademie věd a v letech 1983 - 1988 u firmy Drukov.

Do důchodu odešel v roce 1988. V dubnu 1990 byl povýšen do hodnosti kapitána a v říjnu téhož roku na majora. V březnu 1993 byl povýšen na hodnost plukovníka ve výslužbě.

Prezident Miloš Zeman jej 8. května 2014 jmenoval brigádním generálem. O jeho životě vznikl v roce 2012 dokumentární film Nezlomný.

Foto hrad.cz

Štítky Miloš Zeman, prezident, Emil Boček, Řád Bílého lva, Zámek Lány, druhá světová válka, Václav Klaus, Royal Air Force, Francie, Velká Británie, Bejrút

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Zeman přijal generála Emila Bočka. Poděkoval mu za podporu v prezidentské volbě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.