Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vláda ANO a ČSSD podpořená komunisty získala důvěru poslanců

Menšinová vláda ANO a ČSSD získala důvěru Poslanecké sněmovny. Stalo se tak 264 dní po volbách. Česko ještě nikdy ve své historii nečekalo na tento okamžik déle. Dlouhé bylo i samotné jednání poslanců, které trvalo 16 hodin. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš požádal o důvěru pro svůj tým ve středu ráno, po celodenním maratonu projevů se poslanci dostali k hlasování až bezmála hodinu po půlnoci. Výsledek, který potvrdil očekávanou dohodu dvou vládních stran podpořenou komunisty, oznámil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) před půl druhou v noci.

Opozice považuje za alarmující, že poprvé od roku 1989 se na vládní moci podílejí komunisté a že v čele vlády stojí trestně stíhaný premiér. První Česká republika, která fungovala od roku 1993, podle středopravicových stran dneškem skončila. Obávají se, že dosavadní polistopadový vývoj je ohrožen. Vládní politici spolu s komunisty zase argumentují tím, že končí vleklá povolební nejistota a země už potřebovala stabilní vládu s důvěrou.

Babišův kabinet získal ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. K vyslovení důvěry stačila nadpoloviční většina přítomných poslanců. Z vládních zákonodárců odmítl vyslovit Babišovu kabinetu důvěru pouze bývalý úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec, který se jednání nezúčastnil, kvůli pobytu v zahraničí chyběl i poslanec ANO Jiří Mašek. Nečekaně nehlasoval ani komunista Zdeněk Ondráček. Z opozičního tábora chyběl jen Petr Pávek (STAN).

Opoziční poslanci vládu mnoho hodin kritizovali, protestovat přišlo i několik stovek demonstrantů, kteří se sešli na Malostranském náměstí a večer se přesunuli před budovu Sněmovny. Kritikům vadí hlavně fakt, že poprvé v polistopadové historii je vláda závislá na aktivní podpoře komunistů. Poukazovali i na trestní stíhání premiéra a informace, že Babiš spolupracoval s komunistickou StB, což premiér odmítá.

Hned ráno přišel do Sněmovny podpořit vládu prezident Miloš Zeman. Poté mluvil Babiš, během hodiny a 40 minut prezentoval a obhajoval vládní program. Opozice naopak podrobila jeho tým a její programové prohlášení po mnoho hodin kritice, která několikrát vyústila v ostré osobní polemiky.

Jednání Sněmovny provázely od rána až hluboko do noci protesty. Na Malostranské náměstí dorazily stovky lidí. Demonstranti dávali najevo především nesouhlas s tím, že vládu podpořili komunisté, některé transparenty a hesla kritizovaly Zemana, hnutí ANO či Babiše. Lidé si s sebou přinesli píšťalky, vlajky, transparenty a fotografie lidí, které komunistický režim popravil. Večer se přesunuli přímo před budovu dolní komory ve Sněmovní ulici, hlasité skandování a pískot byl slyšet i sídle dolní komory.

Dvě hodiny před půlnocí vyšel před Sněmovnu i Babiš. Když ho účastníci vypískali a házeli po něm předměty, vrátil se po krátké chvíli zpátky do budovy. Poté se pustil do ostré polemiky s předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem, kterého mimo jiné označil za zloděje a ožralu. Konflikt obou rivalů bude mít zřejmě soudní dohru, protože Kalousek se chce proti Babišovým tvrzením, které označil za pomluvy, bránit v civilním sporu.

Babiš se pustil do Kalouska, označil ho za zloděje a opilce

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve středu na plénu Sněmovny ostře pustil do předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, tykal mu a označil ho za "zloděje zlodějského" a ožralu. Ministerský předseda reagoval na Kalouskova slova o tom, že Babiš v případu Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. Kalousek později naznačil, že chce Babiše pohnat k soudu.

"Jedná se o pomluvu, kde důkazní břemeno musí nést ten, kdo pomluvu vysloví. Ale to bude civilně-právní spor mezi mnou a panem předsedou vlády, k té omluvě bude přinucen, nemůže to skončit jinak, protože důkazy držím v ruce," uvedl předseda frakce TOP 09.

Babiš se pustil do Kalouska potom, co se do Sněmovny vrátil z demonstrace proti své vládě podporované komunisty. Účastníci premiéra vypískali a házeli po něm předměty.

"Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech," prohlásil Babiš. Kalousek předtím premiérovi taky řekl, že "kňourá a fňuká", a řekl mu, že chlap mluví i s lidmi, kteří mají jiný názor. "Vy utíkáte před lidmi, kteří mají jiný názor," zdůraznil Kalousek.

Babiš řekl, že chtěl demonstrantům ukázat novinový článek z roku 2006 o tom, že Kalousek je pro vládu tolerovanou komunisty. "Vy mi taky celý den vykládáte o komunistech? Chtěl jsem to demonstrantům přečíst. Začali po mně házet láhve. Co je to za pokrytectví?" rozohnil se ministerský předseda. "Zařiďte, aby na mě ti vaši kámoši neřvali a neházeli lahve," pokračoval.

Ministerský předseda také opět odmítl, že by za bývalého režimu spolupracoval s komunistickou tajnou Státní bezpečností. "Vy my tady nebudete nadávat do estébáků, já jsem žádný estébák nebyl," řekl očividně rozrušený Babiš.

Kalousek pak prohlásil, že se kvůli Babišově nařčení z opilosti podrobil testu a obrátí se na mandátový a imunitní výbor. Zároveň zdůraznil, že v roce 2006 s komunisty o podpoře vlády ČSSD a KDU-ČSL nevyjednával. Kalousek tehdy lidovce vedl.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik pak podotkl, že "je zcela určitě jedno", kdo s ním v roce 2006 vedl rozhovor o komunistické podpoře vlády ČSSD a KDU-ČSL. Uvedl to na výzvu Kalouska, aby dosvědčil, že nynější předseda poslanců TOP 09 to nebyl. Kováčik ale také sdělil, že jednání se uskutečnilo tak, jak to s odkazem na novinový článek uvedl Babiš. "Svědčím, že skutečně tak to proběhlo, noviny by přece ani tehdá nelhaly," dodal Kováčik.

Opoziční poslanci v reakci na Babišova slova vůči Kalouskovi premiéra vyzývali, aby se choval slušně. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by premiér neměl debatu omezovat na svůj dlouholetý osobní spor s Kalouskem. Šéf lidovecké frakce Jan Bartošek Babišovi vzkázal, že svým projevem odhalil svoji pravou tvář. "Vaše arogance, tykání a urážení dehonestuje Poslaneckou sněmovnu, vy jste ten, kdo snižuje hodnotu parlamentní demokracie," pronesl.

Premiéra označil Bartošek za hanbu Sněmovny. "Můžete se ohánět tím, že jste nebyl u StB, jak chcete, ale z toho, že jste byl u komunistů, z toho se nevyvléknete," dodal Bartošek.

Autoři

Štítky vláda, Andrej Babiš, ANO, ČSSD, KSČM, ANO 2011, komunismus, Miroslav Kalousek, Poslanecká sněmovna ČR, důvěra, TOP 09, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda ANO a ČSSD podpořená komunisty získala důvěru poslanců  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.