Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ředitel Nemocnice Na Františku Zelenák kvůli obvinění rezignoval

Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák rezignoval, radní Prahy 1 včera jeho rezignaci přijali. Důvodem je jeho nedávné obvinění z manipulací s veřejnou zakázkou. Do dalšího jednání rady 17. července Zelenáka zastoupí právnička nemocnice Alena Hanilcová. Poté radnice, která nemocnici vlastní a provozuje, najde mezi zaměstnanci dočasného ředitele. Pověřená osoba z řad zaměstnanců bude nemocnici řídit do doby, než městská část ve výběrovém řízení najde nového ředitele.

Místostarosta městské části Daniel Hodek (ČSSD) uvedl, že si ředitele Zelenáka a jeho práce váží, a doufá, že se očistí. Zakázky, na jejichž manipulaci se podle informací serveru iROZHLAS.cz údajně podílel, podle Hodka nemocnice nakonec neuzavřela. Je nicméně na místě, aby obviněný člověk v čele takovéto instituce dále nepůsobil, dodal Hodek.

Policie v Nemocnici na Františku, Nemocnici Na Bulovce a na dalších místech zasahovala koncem minulého týdne. Celkem podle informací médií obvinila několik lidí a jednu firmu. Jde mimo jiné o severočeského podnikatele Tomáše Horáčka, Zelenáka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou a firmu Compass Group Czech Republic, dříve Eurest.

Hodek uvedl, že veškeré informace o případu má z médií. Podle nich jde v případu o dodávku služeb, o níž se nicméně pouze diskutovalo a kterou Praha 1 nikdy neschválila, dodal místostarosta.

Radnice loni plánovala nemocnici pronajmout soukromníkovi, ze záměru však nakonec ustoupila a domluvila se s magistrátem, že budou jednat o spolufinancování provozu nemocnice. Zmíněné zakázky na outsourcing služeb by podle místostarosty znamenaly navýšení nákladů na provoz zařízení, což je v této situaci nemyslitelné. "To je věc, kterou bych do rady nikdy nedonesl, a takový tisk nikdy nevznikl," uvedl.

Zelenák má podle něj výbornou profesní pověst. "Byl čtyřikrát v ředitelských pozicích, naprosto bezproblémově. Vždy byl uznáván jako výborný manažer a nikdy na sobě neměl jedinou skvrnku," uvedl Hodek. Nyní podle něj půjde o to, aby nemocnice fungovala dál, nezačali odcházet lékaři a podobně.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát.

Autoři | Foto Nemocnice Na Františku

Štítky Na Františku, nemocncie, Praha, rezignace, nemocnice, Nemocnice Na Františku, městská část, Nemocnice Na Bulovce, ČSSD, Tomáš Horáček, Compass Group Czech Republic, Eurest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel Nemocnice Na Františku Zelenák kvůli obvinění rezignoval  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.