Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha bojuje s kuriózním problémem. Pivní kola brzdí dopravu a trápí místní

Praha bojuje s kuriózním problémem, který nese název „beer bike“. Atrakce bývá inzerována jako „netradiční cyklo výlet historickým centrem Prahy“ pro skupiny lidí se zkušeným průvodcem, který v průběhu jízdy čepuje pivo. Na první pohled úsměvná turistická atrakce ale budí emoce. V poslední době se množí stížnosti na řadu problémů spojených s touto službou, od nadměrného hluku po omezování plynulosti provozu.

Provozování takzvaných pivních kol je další z řady nových trendů, se kterými se musí evropské metropole potýkat. Zdaleka se to netýká pouze Prahy. „Můžeme se podívat na příklad Amsterdamu, kde byl provoz těchto kol v listopadu loňského roku zakázán. A rád bych upozornil na skutečnost, která je o tomto městě a jeho obyvatelích všeobecně známa, a sice na jejich velkou míru tolerance. Navíc je to město, které je pro cyklisty jedním z nejpřívětivějších v Evropě,“ uvádí radní Jan Wolf.

Beer bike je podle zákona o pozemních komunikacích zařazen do kategorie nemotorových prostředků. Jedná se o kolo, a to z důvodu, že kolo nemá ze zákona přesně předepsanou formu. Podle ministerstva dopravy tak stačí, pokud dané vozidlo splňuje minimální technické požadavky

„V poslední době mne občané i návštěvníci Prahy stále více upozorňují na rušení veřejného pořádku, omezování plynulosti a bezpečnosti provozu i kolemjdoucích a v neposlední řadě i bezpečnosti samotných pasažérů těchto tzv. pivních kol. Já jsem odhodlán tuto situaci řešit. Na druhou stranu, řešení této problematiky není tak jednoduché, jak se teď od mnohých jednotlivců i politických představitelů dozvídáme. Jen tak prostě něco zakázat má zpravidla právní překážky,“ říká Wolf a dodává: „Již si nechávám od příslušných magistrátních odborů zpracovat analýzu a stanovisko k návrhu možného řešení. Následně budu osobně iniciovat jednání o řešení této problematiky s příslušnými státními institucemi a samozřejmě městskými částmi, kterých se to bezprostředně týká. Momentálně se mi jako jedno z možných řešení jeví zákaz tohoto způsobu provozu v místech se zákazem konzumace alkoholu na veřejném prostranství. Toto řešení by doprovázela i jednodušší vymahatelnost ze strany Městské policie.“

Na provozování tzv. pivních kol se kromě zákona o pozemních komunikacích vztahují i ostatní předpisy, zejména živnostenský zákon, regulace veřejného pořádku. Postihováno samozřejmě může být jakékoliv chování zákazníků této služby, například porušování předpisů o provozu na pozemních komunikacích včetně ohrožování ostatních účastníků silničního provozu, rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení, škody na zdraví či majetku. Policisté a strážníci také kontrolují, zda řidič kola není pod vlivem alkoholu.

Foto benevelli.cz

Štítky Praha, beer bike, kolo, vyhláška, doprava, historické centrum Prahy, Jan Wolf, Amsterdam, Silniční zákon, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bojuje s kuriózním problémem. Pivní kola brzdí dopravu a trápí místní  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.