Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek představil knihu Cestou na Hrad

Vratislav Kulhánek, kterého má většina z nás spojeného se světem automobilů a českým hokejem, v pátek pokřtil svoji knihu „Cestou na Hrad“, která se z velké části týká i jeho kandidatury v letošních prezidentských volbách. Patronkou knihy se stala Karolína Topolová, generální ředitelka AAA Auto. Kniha je již v tento moment k dostání na pultech knihkupectví.

V úvodu knihy Vratislav Kulhánek shrnuje svůj životní postoj: „Věnováno všem optimistům, kteří se nenechávají zmást katastrofickým líčením světa a naopak dennodenně pracují s přesvědčením, že jen na nás samotných záleží, jak se budeme mít. Věřím, že jsme národem slušných, chytrých, cílevědomých lidí a dokážeme světu představit další silné osobnosti ze světa sportu, kultury, vědy, obchodu a snad brzo i moderní politiky. A také všem kamarádům za to, že jsou.“ Na obsah knihy jsme se zeptali samotného autora.

Kniha Vratislava Kulhánka Cestou na Hrad je shrnutím života muže, který se vypracoval od základních dělnických povolání až k manažerskému vrcholu šéfa mladoboleslavské Škodovky. Vzpomíná na začátky, život mladého muže v době socialismu i tvrdé normalizaci, o nelehkém překonávání překážek, které tehdejší doba přinášela, ale i o radostech ze sportovních úspěchů vrcholového volejbalisty a jezdce automobilových rallye. Po revoluci začala jeho hvězda stoupat, stal se ředitelem českobudějovické firmy Robert Bosch a o pár let později předsedou představenstva Škody Auto. V loňském roce byl jedním z uchazečů o funkci prezidenta ČR. Vratislav Kulhánek hodnotí své životní etapy s nadhledem a glosuje zejména volební kampaň z pozice aktivního účastníka a objektu zájmu médií. Právě o nich a o jejich moci ovlivňovat myšlení lidí podle jednoduchých schémat je několik samostatných kapitol.

Co najdou čtenáři ve vaší knize? Odhalil jste v ní nějakou svou „třináctou komnatu“?
Najdou tam toho spoustu. Žádnou třináctou komnatu ale vlastně nemám. V knize je hodně kritiky na to, že v České republice je volba prezidenta v zásadě taková show a vůbec nejde o to, jakou kariéru kandidáti mají, co je za nimi a podobně. Z hlediska voleb je tohle nosné téma celé knihy. Celkově ale volby v knize Cestou na Hrad reprezentují zhruba čtvrtinu knížky, zbytek jsou například moje názory na automobily a nebo postřehy ze života.

Jak vznikla myšlenka, že napíšete knihu? Počítal jste s tím už před prezidentskými volbami?
Různými lidmi jsem byl žádán už zhruba deset let. Vždycky, když jsem někde u piva začal vykládat, tak mi každý říkal, že bych to měl napsat. Poté mě Vláďa (pozn. red. spoluautor Vladimír Šulc) skutečně přesvědčil, abych dal všechny myšlenky dohromady. Já budu diktovat a ty to napíšeš, řekl jsem mu. A tak nějak vznikla má kniha.

Přemýšlíte nad tím, že byste se vrhnul také do pokračování?
Je řada oblastí, které jsem v knize vynechal. A to třeba hokej a mnoho dalšího. Bylo by toho na jednu knihu moc. Opomenul jsem také různé příhody z natáčení, tak uvidíme.

Máte už nějakou odezvu na knihu?
Knihu Cestou na Hrad si zatím přečetlo jen pár lidí, ale vesměs se všichni tváří pozitivně. Třeba to není úplně blbý (smích).

Foto

Štítky Vratislav Kulhánek, Cestou na hrad, kniha, křest, prezidentské volby, AURES Holdings a.s., ŠKODA AUTO a.s., Česko, Robert Bosch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek představil knihu Cestou na Hrad  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.