Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V ČR se objevil nový škůdce tújí brouk krasec

Na území České republiky se začíná objevovat brouk krasec, který likviduje některé druhy okrasných dřevin, především túje nebo jalovce. Právě dovozem tújí se brouk začal šířit, přitom v minulosti nikdy v Česku nežil, řekl entomolog z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích Lukáš Čížek.

Podle něj se krasec do Česka dostává z Toskánska, odkud se dováží okrasné dřeviny. Krasec naklade vajíčka do malých stromků, které míří na řadu míst Evropy. Přibližně za rok se vylíhne nový brouk a likviduje dřeviny, v nichž žije. "Člověk to pozná podle toho, že dřeviny odspodu usychají a hnědnou. Ovšem to se může stát i z jiných důvodů. Ale napadení krasce je zřejmé tím, že v tújích jsou díry, z nichž brouk vylétá," uvedl Čížek.

Ve střední Evropě se podle něj krasec v minulosti vyskytoval jen v určitých oblastech Maďarska a Německa. Do jiných států se dostal až na základě exportu okrasných dřevin z Toskánska. "Na území České republiky představuje krasec nový druh škůdce. Je to ale asi nejhezčí škůdce, jaký u nás žije," řekl Čížek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škůdce, krasec, Česko, dřevina, Akademie věd České republiky, Toskánsko, České Budějovice, Evropa, Německo, Maďarsko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ČR se objevil nový škůdce tújí brouk krasec  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.