Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Petřínská rozhledna se na počest dárců krve rozsvítí červeně

Praha se dnes připojí ke Světovému dni dárců krve. Tento den je poděkováním všem, kteří svým darem přispívají k záchraně lidských životů. Rozsvícením Petřínské rozhledny v červené barvě tak apeluje na nutnost pravidelného neplaceného dárcovství.

„Darování krve je jedním z nejušlechtilejších činů, který každý z nás může pro druhé učinit. Osobně si vážím každého, kdo se pro darování krve rozhodl a komu není lhostejná možnost pomoci při záchraně lidských životů,“ uvedla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Technologie hlavního města Prahy má v metropoli na starosti veřejné osvětlení, včetně slavnostního nasvícení některých významných staveb. Jednou z nich právě je i Petřínská rozhledna, která se do červené barvy rozsvítí přibližně ve 21:30. V minulosti byla rozhledna při ojedinělých případech rozsvícena například v barvách trikolóry či státních vlajek. Nicméně dnes je to historicky poprvé, kdy bude celá pouze v červené barvě, symbolizující barvu krve.

„Rozsvícením Petřínské rozhledny se velmi rádi připojujeme k této události, jelikož dárců krve je nedostatek a nikdo z nás neví, kdy bude dárcovskou krev z jakéhokoli důvodu potřebovat. Anketou mezi kolegy v jsme zjistili, že téměř 20 procent z našich kolegů je aktivními dárci krve a někteří právě v tento den krev darují,“ dodal předseda představenstva technologií Tomáš Jílek.

Ze zprávy Českého červeného kříže vyplývá, že v České republice počet dárců krve bohužel klesá. V českých transfuzních stanicích je registrováno již jen 250 tisíc dárců, což je o 150 tisíc dárců méně, než doporučuje WHO. Přitom každý z nás potřebuje za svůj život průměrně 5krát krevní transfuzi a 14krát lék vyrobený z krve. Na komplikovanější operaci je potřeba i 10 jednotek krve po 300 mililitrů. Díky stále složitějším operacím spotřeba krve neustále roste.

Foto pixabay.com

Štítky Petřínská rozhledna, dárce krve, Praha, Adriana Krnáčová, Tomáš Jílek, Český červený kříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna se na počest dárců krve rozsvítí červeně  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.