Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slušní lidé jednají o volební spolupráci s parlamentní stranou

Radikální hnutí Slušní lidé jedná o spolupráci pro podzimní komunální volby v Brně s nejmenovanou parlamentní stranou. Podle politologů Michala Pinka a Stanislava Balíka nemá samotné hnutí ve volbách velkou šanci. Radikálně pravicové hnutí složené z lidí z prostředí boxu a fotbalových fanoušků, na sebe upozornilo o víkendu přerušením kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí.

Podle obou politologů sice Slušným lidem roste popularita, ale v rámci Brna pro něj může být pětiprocentní hranice pro zisk mandátů moc vysoká.

"Jejich úspěch záleží na tom, zda půjdou do voleb sami, nebo se spojí s jinou stranou jako třeba SPD. Na to vše je ale poměrně málo času, protože volby jsou relativně brzy," řekl Balík.

PSALI JSME: Hnutí Slušní lidé podle politologa náleží k radikální pravici

Předseda hnutí Zdeněk Pernica uvedl, že Slušní lidé chtějí kandidovat do brněnského zastupitelstva a v dalších 20 z 29 městských částí. "Lídry představíme hromadně. Jednáme o spolupráci s jednou parlamentní stranou a je možné, že budeme mít společnou kandidátku. Proto jména oznámíme až před prázdninami," řekl Pernica. Vyloučil, že by šlo o SPD, stejně jako krajský předseda SPD Jan Hrnčíř. "O spolupráci nejednáme a máme dost svých kvalitních lidí, takže nemáme ani tu potřebu," řekl Hrnčíř.

Slušní lidé na sebe upozornili o víkendu, když při představení Naše násilí a vaše násilí vtrhli na jeviště a bránili hercům v další produkci. Podle Balíka teď v důsledku toho ví o hnutí v nadsázce celá republika.

"Zviditelňuje se na kontroverzních tématech. Voliče jim to může přinést, ale z dlouhodobého hlediska je tato strategie málo účinná. Překročení pětiprocentní úrovně pro takové protestní hnutí může být velice nesnadné," dodal Pink. Podle Balíka bude největší slabinou hnutí najít věrohodné personální zastřešení.

Hnutí vzniklo předloni kolem Pernici, trojnásobného mistra ČR v kickboxu jako reakce na současné vedení města. Ministerstvo vnitra zahrnulo Slušné lidi do zprávy o extremismu, hnutí ho za to žaluje. Politolog Miroslav Mareš hnutí označil za radikálně pravicové, jako vysloveně extremistické ho zatím necharakterizoval.

Hnutí má několik desítek členů. Kolem Pernici se pohybují lidé z prostředí boxu a bojových sportů, bezpečnostních agentur a média uvádějí, že součástí jsou i lidé z fotbalových hooligans, kteří měli problémy se zákonem. "Naši členové jsou i příznivci Komety a Zbrojovky. O kriminální minulosti nikoho z okolí nevím, já sám mám čistý rejstřík trestů," uvedl Pernica. Dodal, že lidé nemusejí bát, že by se dočkali od členů hnutí nějakého násilí.

Pernica řekl, že činnost hnutí se financuje z vlastních zdrojů, tedy z členských příspěvků. Zatím to nelze ověřit, protože hnutí nedodalo za loňský ani předloňský rok zprávu o financování dohledovému úřadu. Podle Pernici byly zprávy v týdnu odeslány. Hnutí má v programu tři základní body. Jedním je prodej městských bytů nájemníkům, druhým je zlepšení dopravy a třetím podpora sportu s výstavbou stadionů pro fotbalovou Zbrojovku i hokejovou Kometu.

Autoři | Foto Anna Bromová

Štítky Brno, Slušní lidé, divadlo, pravice, volby, kandidatura, násilí, Stanislav Balík, fotbal, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jan Hrnčíř, Miroslav Mareš, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slušní lidé jednají o volební spolupráci s parlamentní stranou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.