Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Hnutí Slušní lidé podle politologa náleží k radikální pravici

Hnutí Slušní lidé lze podle politologa Miroslava Mareše řadit k radikální pravici, dosud ale není pevně ideologicky ukotvené. Jako vysloveně extremistické by zatím Mareš hnutí necharakterizoval, byť se v tomto kontextu objevilo v jedné ze zpráv ministerstva vnitra.

Hnutí je podle odborníka na extremismus silně medializované, snaží se vystupovat razantně, dokáže nastolovat agendu, má vliv ve virtuálním prostoru. "Zatím tento vliv nebyl potvrzen volbami. Jen z virtuálního prostoru se na skutečnou podporu usuzovat nedá," řekl Mareš. Hnutí chce na podzim kandidovat v komunálních volbách v Brně.

Aktivisté Slušných lidí se v sobotu večer pokusili zastavit představení Naše násilí a vaše násilí na festivalu Divadelní svět Brno. V reakci na nahotu na scéně vtrhli na jeviště, odešli až po zásahu policejního antikonfliktního týmu.

Část lidí kolem hnutí se podle Mareše pohybovala dříve v kruzích fotbalových chuligánů, další jsou spojení s různými boxerskými kluby. Ideově směřují k českému národovectví, hovoří také o obraně křesťanských tradic. "Řekl bych ale, že zatím nejsou pevně ideologicky ukotvení," uvedl Mareš.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser dnes řekl, že sobotní incident v divadle mu připomněl scény z nástupu fašismu. Mareš by zatím takové závěry nedělal, připomněl, že v Česku se v nedávné minulosti odehrály různé typy blokád a sobotní dění nevidí jako doklad nějakých širších společenských posunů.

"Navíc je nutné si uvědomit, že ta hra je skutečně kontroverzní," podotkl Mareš. Na Zelném trhu před divadlem v sobotu protestoval také třeba republikán Miroslav Sládek či konzervativní křesťané. Podle Mareše to byl shluk protestujících z různých částí spektra, přičemž někteří, například ti shromáždění v dolní části náměstí, vznášeli legitimní argumenty, a to způsobem, který nevybočuje z mezí politické kultury.

Podobnou událost, kdy by někdo narušil kulturní akci podobě jako Slušní lidé, si Mareš z nedávné doby nevybavil. Připomněl jen zrušený koncert českých metalových kapel Törr a Root ve Valašských Kloboukách v roce 2016 kvůli údajnému šíření satanismu.

Autoři | Foto Anna Bromová

Štítky Brno, Slušní lidé, divadlo, pravice, Miroslav Mareš, Ministerstvo vnitra České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Divadelní svět Brno, Miroslav Sládek, Martin Glaser, Národní divadlo Brno, Root, Törr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí Slušní lidé podle politologa náleží k radikální pravici  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.