Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Rok staré video ze zásahu pražských strážníků rozdělilo veřejnost na dva tábory

Jako lavina se sociálními sítěmi šíří více než rok staré video zásahu pražských strážníků, kteří pacifikují řidiče na Václavském náměstí v Praze. O přiměřenosti zásahu spekulují tisíce komentujících pod videem. Zatímco spolek Šalamoun, který video zveřejnil, o adekvátnosti zásahu spekuluje, městská policie v tom má jasno a je na straně zasahujících strážníků.

„Postup strážníků následně prověřovaly orgány činné v trestním řízení, a to na základě podaného trestního oznámení ze strany pachatele protiprávního jednání. Celá věc byla Policií ČR, na základě výsledku provedeného šetření odložena, protože se podezření ze spáchání trestného činu ani přestupku zakročujícími strážníky nepotvrdilo, respektive bylo jednoznačně vyloučeno,“ potvrdil redakci Drbny Jan Čihák z kanceláře ředitele městské policie hlavního města Prahy a dodal: „S tímto postupem pachatel protiprávního jednání nesouhlasil a podal stížnost k dozorovému státnímu zástupci. Tato stížnost byla příslušným státním zástupcem zamítnuta, respektive postup Policie ČR byl z jeho strany potvrzen jako správný.“

S oprávněností zákroku nesouhlasí spolek Šalamoun, na podporu nezávislé justice, který video v neděli zveřejnil. Video pochází z konce loňského března. „Důvod, proč bylo umístěno až v neděli je ten, že autor se bál zpřísněných podmínek serveru Youtube ohledně násilí,“ píše Václav Peričevič ze spolku a dodává: „Dle sdělení tiskového mluvčího Jana Čiháka, byl muž před provedením zákroku, to jest použití donucovacích prostředků, vyzván k prokázání totožnosti. Tato informace je v hrubém rozporu s objektivním stavem v čase 0:38. Snem každého muže pro společnou domácnost, je nepochybně strážnice Městské policie v čase 3:35, která sprostého podezřelého drbana, který je již spoután a leží na podlaze vozidla, uhodí pěstí a častuje výrazem: „Co do mě kopeš ty zmrde“.“

A jak k samotnému konfliktu došlo? Hlídka strážníků si podle mluvčího všimla osobního vozidla stojícího v zóně zákazu zastavení. Strážníci proto přistoupili k vozidlu a vyzvali řidiče k prokázání totožnosti. „Řidič však chtěl, na místo předložení dokladu totožnosti, s vozidlem z místa ujet. Strážníci proto opětovně a důrazně řidiče vozidla vyzvali, a to za použití výzvy „jménem zákona“, aby zanechal svého protiprávního jednání,“ doplnil Čihák.

Podle něho řidič přes výzvy odmítl spolupracovat a ve vozidle se zamkl a zavřel okno. Hlídka proto celou věc oznámila operačnímu středisku. „Pachatel protiprávního jednání vozidlo opustil, přes marné a opakované výzvy zakročujících strážníků, až v okamžiku, kdy se u vozidla objevila žena s dítětem,“ dodal Čihák. To, co následovalo, vidíte už na videu, které koluje na internetu.

Rozporuplné reakce na internetu vyvolalo nejen samotné pacifikování muže, ale také jeho následné „pohození“ do dodávky městské policie. „Protože jeho agresivní chování nedovolovalo, aby byl posazen na sedačku, byl položen na podlahu služebního vozidla. Při využití oprávnění, zda osoba předváděná nemá u sebe zbraň, strážníci u pachatele protiprávního jednání nalezli řidičský a občanský průkaz. Na dotaz, zda požaduje lékařské ošetření, muž odpověděl, že pociťuje bolest zad a po chvíli začal jevit známky hyperventilace. Z tohoto důvodu byla na místo přivolána také záchranná služba. Záchranáři pachatele protiprávního jednání za asistence strážníků převezli k vyšetření do jedné z pražských nemocnic,“ uzavřel Jan Čihák.

Konflikt rozdělil veřejnost na dvě poloviny. Zatímco část považuje zásah strážníků za adekvátní, jiní naopak pohybují o tom, že byl přiměřený. „Je úplně jedno, co se stalo. Ten chlap byl v klidu, když ho ten policajt napadl. Naprosto neadekvátní. To si tam zase někdo dokazoval, jakej je chlap v tý černý uniformě,“ napsal do komentářů jeden ze čtenářů Drbny.

Foto Václav Peričevič

Štítky Praha, Václavské náměstí, městská policie, zásah, Václav Peričevič, Jan Čihák, protiprávní jednání, obecní policie, Policie České republiky, Drbna.cz, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rok staré video ze zásahu pražských strážníků rozdělilo veřejnost na dva tábory  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.