Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pro české diváky má nejlepší úvodní filmovou scénu Titanic

Čeští filmoví diváci ze všeho nejvíce milují úvodní scénu snímku Titanic. Pro zpomalené záběry legendárního plavidla připraveného k vyplutí na svoji první plavbu následované záběry ponorky u jeho vraku hlasovalo 13 procent diváků. Vyplývá to z nové studie společnosti Mastercard, oficiálního partnera filmového festivalu v Cannes, nazvané „Světla, kamera, akce!“. Průzkumu se účastnilo 32 tisíc respondentů z 15 evropských zemí.

Podle evropských filmových milovníků pochází pět nejoblíbenějších úvodních scén z následujících velkofilmů: Titanic (1997), Lví král (1994), Pulp Fiction (1994), Star Wars IV (1977) a Čelisti (1975). Zahájení filmu Titanic z roku 1997 prohlásili za nejlepší i respondenti v Turecku, Polsku, Francii, Itálii a Rusku. Rodinný charakter hudby a tance v úvodu Lvího krále si naopak získal srdce diváků v Německu, Švýcarsku, Švédsku a Nizozemsku. Pulp Fiction nejvíce bodoval v Dánsku a Irsku a Star Wars IV u diváků ve Španělsku. Ve Velké Británii si palmu vítězství svorně odnesly snímky Star Wars IV a Čelisti.

Filmařem, který dokáže tvořit dokonalé úvody kasovních trháků, je Steven Spielberg. Za mistra úvodních scén jej označili respondenti hned ve čtrnácti evropských zemích. Krvežíznivý Quentin Tarantino a mistr hororu Alfred Hitchcock jsou dalšími režiséry, kteří se v průzkumu umisťovali do pátého místa.

Celých 72 procent evropských respondentů souhlasí s tím, že díky úchvatné úvodní scéně se jim celý film snadněji zaryje do paměti. Více než 55 procent respondentů v Německu, Maďarsku, Irsku a Švédsku uvedlo, že si na film utvoří názor právě podle úvodní scény.

Mezi klíčové faktory kasovních trháků patří chytré dialogy (26 %), neočekávaná zápletka (40 %) a romantický vztah (19 %), tedy apely na city diváků, kteří prostřednictvím filmu mohou prožívat svoje vlastní touhy. Návštěvníci kin ve Francii jsou beznadějnými romantiky, 30 procent z nich dává přednost setkání hlavních postav během úvodní scény, zatímco diváci v Polsku mají raději drsné hrdiny (25 %). Inteligentní a humorné hlášky přimějí diváky v České republice (31 %) a Rusku smát se od samého začátku, diváci v Německu zase uvedli, že si snadněji vybaví filmy s nečekaným rozuzlením (34 %).

Zpráva „Světla, kamera, akce!“ zkoumala, jakou moc má filmové umění nad svými příznivci. Filmy, klasické i současné, jsou za inspirativní považovány po celé Evropě a 41 procent respondentů se shodlo na tom, že výrazný film dokáže lidi inspirovat k tomu, aby se pustili do něčeho nového či aby dosáhli nějaké pozitivní změny.

Tisková zpráva

Štítky MasterCard, Titanic, film, průzkum, Filmový festival v Cannes, Star Wars, Německo, Polsko, Francie, Rusko, Lví král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro české diváky má nejlepší úvodní filmovou scénu Titanic  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.