Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Začne soud s mladíky obžalovanými z požáru kostela v Gutech

V Ostravě dnes začne soud se třemi mladíky, kteří jsou obžalováni z toho, že loni úmyslně zapálili vzácný dřevěný kostel ze 16. století v Třinci-Gutech. Soud bude neveřejný, protože v době činu jednomu z obžalovaných ještě nebylo 18 let. Dvěma obžalovaným hrozí až 15 let vězení, třetímu, který v té době ještě nebyl plnoletý, hrozí až pětileté vězení.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka, kterou vyhlásila radnice v Třinci. Stavba začne pravděpodobně letos na podzim.

Vzácný kostel Božího Těla ze 16. století byl národní kulturní památkou. Shořel loni v srpnu. Materiální škoda činí přes 20 milionů korun. Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Minimálně jeden chtěl podle policie ve žhářských útocích pokračovat a měl už vybraný další objekt. Obžalováni jsou ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení.

Obžalobě čelí dva mladící Jan Bortel a Jakub Hurník. Třetí obžalovaný je mladistvý. Podle obžaloby právě on kostel zapálil pomocí několika lahví s hořlavinou.

Autoři | Foto HZSMSK

Štítky soud, požár, církev, památka, Třinec, Guty, kostel, Ostrava, Slavnost Těla a Krve Páně, okres Ostrava-město, okres Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začne soud s mladíky obžalovanými z požáru kostela v Gutech  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.