Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Budvar instaluje první nerezové ležácké tanky. Kapacita dozrávání se tak zvětší o dvacet procent

Budějovický Budvar začal s instalací prvních dvou nerezových ležáckých tanků do nového ležáckého sklepa, ve kterém bude celkem 34 tanků. Výrobní kapacity pro dozrávání piva se tím zvýší o dvacet procent. Práce potrvají do 24. května.

Zkušební provoz nového sklepa začne v září, ostrý pár měsíců poté. Rozšíření sklepa ve kterém bude 24 tanků o objemu 2100 hektolitrů a deset tanků o objemu 244 hektolitrů, je součástí rozvojového plánu pivovaru, který začal v roce 2016. 

Po dokončení naplánovaných investic se roční výstav Budvaru zvýší o čtvrtinu na dva miliony hektolitrů. Poté chce Budvar modernizovat starší provozy, investovat do automatizace, zvažuje i novou linku na plechovky. Kvůli novému ležáckému sklepu bylo nutné vybourat původní spilku, která se od roku 1993 nevyužívala.

Ředitel Budvaru řekl, že dnešní technicky náročná operace je vyvrcholením téměř ročního úsilí stavbařů, kteří postavili novou chlazenou halu ležáckého sklepa uprostřed komplexu dalších výrobních budov. „Umožní nám to rozšířit kapacitu sklepa asi o dvacet procent - dlouhodobě se pohybujeme na hranici kapacity, tyhle investice potřebujeme, abychom mohli Budvar dál rozvíjet,“ řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Z transportního auta do sklepa přesunul dnes ve čtvrtek 10. května jeřáb s nosností 350 tun první z ležáckých tanků. Jeden tank s objemem 2100 hektolitrů váží 12 tun. „Tanky jsou přes 14 metrů dlouhé a jejich průměr je téměř pět metrů,“ uvedl mluvčí pivovaru Petr Samec. Do 24. května se budou instalovat dva ležácké tanky denně.

Do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy korun. Od dubna je v provozu nové logistické centrum za více než 750 milionů korun, které odbaví dvakrát víc kamionů než dříve. Letos v srpnu by se měla začít stavět nová stáčírna lahví, chystá se i stavba kapacit pro hlavní kvašení.

Autoři | Foto Patricie Kadlečková, Budějovický Budvar,

Štítky Budvar, novinka, ležácký sklep, investice, Budějovický Budvar, sklep, Petr Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar instaluje první nerezové ležácké tanky. Kapacita dozrávání se tak zvětší o dvacet procent  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.