Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Česko si připomene výročí konce druhé světové války v Evropě

Na mnoha místech v Česku si dnes lidé připomenou 73. výročí konce druhé světové války v Evropě. Nejvyšší představitelé státu a armády v čele s prezidentem Milošem Zemanem se tradičně sejdou u Národního památníku v Praze na Vítkově. Zeman také jmenuje nové generály. Den vítězství se bude slavit i v dalších evropských zemích.

Politici, vojáci a veteráni položí před polednem na Vítkově věnce. Piety se zúčastní vedle Zemana například předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Radek Vondráček, premiér v demisi Andrej Babiš, ministryně obrany Karla Šlechtová a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Po skončení ceremoniálu udělí ministryně obrany ve Slavnostní síni památníku nejvyšší resortní vyznamenání deseti válečným veteránům.

Zeman odpoledne jmenuje nové generály, zřejmě pětici vojáků a ředitele protidrogové centrály Jakuba Frydrycha a pardubických krajských hasičů Miroslava Kvasničku. Generálem naopak nejmenuje podle serveru Aktuálně.cz ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, ač ho vláda rovněž navrhla.

Výročí konce války si lidé připomenou také například na pražském Klárově, u Kounicových studentských kolejích v Brně, u Národního památníku druhé světové války v Ostravě nebo u pomníku obětem obou světových válek v Pardubicích.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti německým nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Praha, 2. světová válka, Vítkov, památník, Česko, druhá světová válka, Miloš Zeman, Evropa, Andrej Babiš, Radek Vondráček, Milan Štěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si připomene výročí konce druhé světové války v Evropě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.