Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Paukert mladší měl být nástupcem otce, komunisté jejich lahůdkářskou firmu znárodnili

V roce 1916 si jeho rodiče Jan a Štěpánka Paukertovi otevřeli v Praze lahůdkářství, které se za první republiky stalo symbolem kvality a patřilo mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Jejich syn Jan Paukert mladší, který se narodil před 100 lety, 10. května 1918, svým rodičům již ve 30. letech pomáhal a počítalo se s ním jako s nástupcem svého otce. Plány rodiny Paukertových ale zhatila druhá světová válka a následný komunistický převrat. Jan Paukert mladší po roce 1989 podnik restituoval a v roce 2008 lahůdkářství svého otce opět otevřel. V lednu 2010 zemřel v požehnaném věku 91 let.

Delikatesy Jana Paukerta patřily k prvorepublikovým gastronomickým pojmům. Podobně jako se k Myšákovi ve Vodičkově ulici chodilo na poháry, byly vyhlášené Paukertovy obložené chlebíčky nebo saláty a také nejrůznější delikatesy z celého světa. Národní třída byla v té době českým korzem, k Paukertům proto chodila hlavně česká klientela, zatímco u jeho největšího konkurenta Lipperta v ulici Na Příkopě nakupovali pražští Němci. V zadním traktu domu také vyrostla vinárna U Fausta a Markétky.

Lahůdkářství i vinárnu na Národní třídě navštěvovaly v dobách největší slávy známé osobnosti jako Ema Destinnová, Hugo Haas, Lída Baarová, Jaroslav Seifert, Jan Werich či Jiří Voskovec. Paukertovy lahůdky zásobovaly také stůl rodiny prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Paukert starší také do dějin gastronomie vstoupil jako "otec" klasického českého chlebíčku.

Manželům Paukertovým se narodili dva synové. Kromě Jana se jim o rok později narodil i Jiří. Ten ale odjel do Ameriky, usídlil se v Kanadě a nástupcem Jana Paukerta staršího tak měl být Jan, který nejprve pomáhal svému otci a poté se vyučil v hotelu Puppu v Karlových Varech a pobýval i v Hamburku. Druhá světová válka a znárodnění firmy v roce 1952 znamenaly konec rodinné tradice. Přestože obchod neměl v době totalitního režimu původní název, Pražané stále nakupovali "u Paukerta". Jan Paukert mladší poté pracoval jako dělník.

V roce 1991 byl dům na Národní třídě vrácen v restituci Janu Paukertovi mladšímu, ale řízení se už věnoval jeho nevlastní syn Richard Švec. V říjnu 2008 bylo lahůdkářství pod názvem Jan Paukert znovu otevřené po rozsáhlé rekonstrukci. Slavnosti se tehdy zúčastnil i Jan Paukert mladší, který nechal po restituci z pilíře domu vykopat sbírku vzácných lahví koňaku a likérů, kterou se majitelům podařilo ukrýt před nacisty i komunisty.

Koncem roku 2014 firma Jan Paukert lahůdkářství skončila v insolvenci a nyní v Karlíně působí Bistro Jan Paukert.

Autoři | Foto Lahůdky Paukert

Štítky Paukert, lahůdky, Praha, dům, druhá světová válka, Únor 1948, První republika, Evropa, komunismus, Národní třída, Jiří Voskovec, Jaroslav Seifert, Tomáš Garrigue Masaryk, Lída Baarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paukert mladší měl být nástupcem otce, komunisté jejich lahůdkářskou firmu znárodnili  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.