Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák končí kvůli kauze Kuciak

Slovenský ministr vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Kaliňák na dnešní tiskové konferenci ohlásil demisi. Kaliňákovu rezignaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušníkové požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd.

Kaliňák je druhým ministrem kabinetu premiéra Roberta Fica, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

Slovenské vládní strany i prezident budou jednat o krizi

Širší vedení menší slovenské koaliční strany Most-Híd, která po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vybídla k odchodu vnitra vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Kaliňáka, se dnes odpoledne sejde na jednání ke stávající politické krizi. Prezident Andrej Kiska bude pokračovat v jednáních se zástupci dvou koaličních stran.

Již o víkendu se sešli premiér a předseda Směru-SD Robert Fico a předseda strany Most-Híd Béla Bugár, výsledky jednání žádná ze stran nekomentovala. Schůzka se uskutečnila po pátečních protivládních demonstracích, které byly největší od protikomunistických shromáždění v listopadu roku 1989.

Místopředseda Směru-SD a vicepremiér Peter Pellegrini o víkendu připustil, že strana je připravena i na personální změny ve vládě.

Kiska chce rekonstrukci vlády nebo nové volby

Kiska se dopoledne sejde se zástupci strany Most-Híd, odpoledne pak s představiteli Slovenské národní strany (SNS), která je součástí vládní koalice složené ze tří stran. Minulý týden hlava slovenského státu přijala zástupce opozičních stran s výjimkou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Kiska se dříve vyslovil pro zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb jako způsobu řešení krize důvěry lidí ve stát.

Během dneška se také očekává jednání vedení SNS. Její místopředseda Anton Hrnko se nechal slyšet, že předsednictví SNS by se mohlo zabývat i vznesením požadavku na odchod ministryně spravedlnosti za Most-Híd Lucie Žitňanské z vládní funkce. SNS dříve například odmítla návrh ministryně na zmírnění trestů držení nepatrného množství drog.

Autoři | Foto Facebook Robert Kaliňák

Štítky Robert Kaliňák, ministr, Slovensko, Kuciak, kauza, Ján Kuciak, SMER - sociálna demokracia, MOST-HÍD, vražda, Slovenská národná strana, Andrej Kiska, Robert Fico, krize, Marek Maďarič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák končí kvůli kauze Kuciak  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.