Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Vietnamská blogerka bojuje proti tamnímu komunistickému režimu. Dostane ocenění

Za odvahu, s jakou navzdory pronásledování usiluje o demokratickou změnu uvnitř své země, udělí česká humanitární organizace Člověk v tísni vietnamské blogerce Pham Doan Trang ocenění Homo Homini. Organizace každoročně uděluje cenu za mimořádný přínos v oblasti lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů při zahájení festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět. Letos ji předá 5. března.

Ocenění slouží jako podpora a výraz úcty laureátům. Podle organizátorů ceny je Pham jednou z vůdčích postav vietnamského disentu a na svém blogu upozorňuje na nespravedlnosti páchané komunistickým režimem.

Vysvětluje také Vietnamcům, že mají právo vystupovat proti represím. „Je za to soustavně zastrašována státní mocí. To ji ale neodradí. I když se musí ukrývat, nepřestává psát. Nedávno vydala svou devátou knihu. Pojednává o demokracii a její šíření je ve Vietnamu přísně zakázáno," uvedl Člověk v tísni.

Podle Pham Doan Trang by bylo ale „lepší, kdybychom žili ve světě, v němž se takové ceny jako Homo Homini vůbec nemuseli udělovat". „Ve světě, kde bychom nemuseli o porušování lidských práv mluvit, protože by k němu vůbec nedocházelo. Tak to ale není. A proto potřebujeme vaši, mezinárodní podporu. Jen ta totiž může vytvořit smysluplný tlak na vietnamský režim a přinést změnu k lepšímu," uvedla Pham.

Ve Vietnamu, který je aktivisty označován za jednu z nejzkorumpovanějších zemí v Asii, drží komunistická strana v rukou soudní, zákonodárnou i výkonnou moc. Tamní úřady podle kritiků potlačují svobodu projevu a zasahují pravidelně proti disentu.

Ti, kdo kritizují vládu na internetu či jinde, podle zahraničních agentur často končí ve vězení. „Situace se v posledním roce zhoršila. Jen loni bylo zadrženo více než 20 osob - za články na osobních blozích nebo za statusy na facebooku. Můžeme mluvit o cílené, systematické snaze umlčet kritické hlasy," doplnila k situaci ve Vietnamu ředitelka Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni Sylva Horáková.

Autoři | Foto Facebook Pham Doan Trang

Štítky Pham Doan Trang, ocenění, Člověk v tísni, blog, lidská práva, demokracie, Jeden svět, Cena Homo Homini, Vietnam, Asie, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vietnamská blogerka bojuje proti tamnímu komunistickému režimu. Dostane ocenění  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.