Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

O prezidentskou kandidaturu se přihlásili i lidé bez podpory

Svou prezidentskou kandidaturu dnes krátce před vypršením lhůty k registraci odevzdali na ministerstvu vnitra Roman Hladík a Libor Hrančík. Čas na zaregistrování kandidatury mají zájemci o účast v prezidentském klání do 16:00. Ministerstvo vnitra poté vyhodnotí, zda jsou odevzdané podpisy pravé a zda splňují všechny náležitosti. Dosud kandidaturu podalo 16 lidí, část z nich ale zákonné požadavky nesplňuje.

Hladík kandidoval již v předchozích prezidentských volbách. Na ministerstvu dnes podával pět archů z podpisy občanů. Pro případnou kandidaturu by potřeboval 50 tisíc podpisů. Další ze zájemců Hrančík řekl, že svou kandidaturu nemůže opřít o žádné podpisy. Podporu sháněl u politických stran, uvedl.

Od plánu usilovat o prezidentskou funkci dnes upustil Ivan Smetana. Další z uchazečů Josef Toman tvrdí, že má k dispozici téměř 75 tisíc podpisů občanů. "Poslal jsem to se všemi formalitami, celkem tři těžké krabice a dopis expres poštou," uvedl na dotaz. Toman považuje veškerý vývoj v České republice od roku 1993 za nelegitimní. Rozdělení Československa podle něj bylo protiprávní, z čehož vyvozuje neplatnost všeho, co se od té doby odehrálo, včetně vstupu do Evropské unie a NATO nebo privatizace, exekucí a restitucí.

Zájem zapojit se do lednových prezidentských voleb projevilo v uplynulých měsících více než 20 uchazečů. Někteří z nich už od svého záměru odstoupili. Naposledy tak učinil Smetana, který byl jedním z 12 lidí, kteří si zaregistrovali u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran svůj volební účet. "S ohledem na výsledky parlamentních voleb a s ohledem na to, jak se vyvíjí volby prezidentské, rozhodl jsem se svou aktivní účast ve volbě prezidenta 2018 ukončit a nekandidovat," uvedl Smetana.

Ministerstvo vnitra bude po dnešním dni ověřovat, zda kandidatury splňují všechny zákonné požadavky. Více než 50 tisíc podpisů od občanů odevzdali prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař a podnikatel Michal Horáček. Více než deset senátorských nebo 20 poslaneckých podpisů mají bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty), hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer. Poslaneckou nominaci ministerstvu vnitra oznámil i další kandidát, jeho jméno zatím není známo. Jde o 73letého muže, který prezidentskou kandidaturu zaregistroval před časem a sehnal pod ní jen jeden podpis poslance. Další čtyři zájemci podali jen registraci bez podpory občanských či politických podpisů.

Dnes by měl na ministerstvu zaregistrovat svou kandidaturu bývalý premiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek, který se rozhodl kandidovat na poslední chvíli. O zajištění politických podpisů do poslední chvíle usiloval bývalý šéf úřadu vlády Karel Štogl, který v červnu uvedl, že má přislíbenu senátorskou podporu. Dnes sdělil, že má zajištěno devět podpisů, jeden mu tedy chybí.

Voleb se neúčastní šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Do voleb nepůjde ani šéf republikánů Miroslav Sládek, bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka, zpěvačka Jana Hrušková či sociální pracovnice Jitka Albrechtová. Podnikatel Vladimír Boštík, který tvrdí, že má dostatek občanských podpisů, zatím nepotvrdil, zda kandidaturu zaregistruje.

Kandidovat nebude ani bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, uvedl na twitteru. Chce se věnovat TOP 09, jejímž členem se stal nedávno a kterou by chtěl vést. V prezidentské volbě hodlá volit Drahoše. Má podle něj šanci sjednotit českou společnost a ve druhém kole prezidentské volby oslovit "celý nezemanovský tábor" a Zemana porazit.

Ministerstvo vnitra dnes oznámí počet přihlášek, jména kandidátů zveřejní až 24. listopadu, dokdy bude rozhodovat o přípustnosti kandidatury. Úřad to zdůvodňuje ochranou osobních údajů. Úřad pro ochranu osobních údajů s takovým výkladem nesouhlasí.

Foto: By NoPlayerUfa [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Autoři

Štítky volby, prezident, kandidatura, Ministerstvo vnitra České republiky, prezidentské volby, Ivan Smetana, Josef Toman, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Evropská unie, NATO, Mirek Topolánek, Tomio Okamura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prezidentskou kandidaturu se přihlásili i lidé bez podpory  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.