Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Statistika voleb 2017: Do Poslanecké sněmovny chce přes 7,5 tisíce lidí z 31 stran a hnutí

Ještě nikdy v historii nemělo do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky namířeno tolik lidí jako v blížících se říjnových volbách. Podle zveřejněných kandidátních listin na webu Českého statistického úřadu by do poslaneckých lavic chtělo usednout 7539 kandidátek a kandidátů. Oproti minulým volbám v roce 2013 se jedná o zhruba pětadvacetiprocentní nárůst, od voleb v roce 2010 se počet kandidátů zvýšil téměř o polovinu.

Ačkoliv hlas lidu v průzkumech popularity a respektu jednotlivých povolání řadí politiky na pozice blížící se samotnému dnu hodnotového žebříčku, evidentně je o pozice v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky stále větší zájem.

Tradičně nejvyšší je v Praze (29 politických stran a hnutí), v ostatních krajích se počet registrovaných subjektů pohybuje mezi 24 až 26, s výjimkou Karlovarského kraje (21 stran a hnutí).

Celkem je ve všech krajích zaregistrováno 347 jednotlivých kandidátních listin. Zhruba 35 procent lidí na nich je bez politické příslušnosti, zbytek jsou členové jednotlivých politických stran a hnutí. 

Ale volby přinesou i další statistické zajímavosti. Dle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem bude nejstarší kandidátce v den voleb 94 let, nejmladších, ke dni voleb jednadvacetiletých kandidátů, bude celkem 58. Průměrný věk lidí na kandidátce je těsně po padesátkou (46,6 roku).

Žen na kandidátkách zůstává výrazně méně než mužů (28,6 procent žen), jakkoliv se jejich absolutní (i relativní) podíl od minulých voleb mírně zvýšil. 

Autoři | Foto Ervinpospisil at cs.wikipedia [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5), GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons

Štítky volby, Poslanecká sněmovna ČR, Český statistický úřad, Česko, Praha, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statistika voleb 2017: Do Poslanecké sněmovny chce přes 7,5 tisíce lidí z 31 stran a hnutí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.