Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ištvan bude moct promluvit před poslanci, byl zbaven mlčenlivosti

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan bude moci v úterý promluvit před sněmovní vyšetřovací komisí k únikům informací z vyšetřovacích spisů, byl zbaven mlčenlivosti. Uvedl to server Česká justice, podle kterého ministr spravedlnosti zbavil mlčenlivosti i pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Ta by měla před poslanci promluvit na některém z příštích jednání. Na zproštění dál čeká Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Kromě Ištvana před komisí v úterý vystoupí premiér Bohuslav Sobotka, předvolán je také ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych a dva bývalí policisté Stanislav Hájek a Milan Večeřa.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky, na kterých se Babiš bavil s novinářem Markem Přibilem o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Foto repro YouTube | Zdroj ČTK

Štítky Ivo Ištvan, státní zástupce, Lenka Bradáčová, Pavel Zeman, Andrej Babiš, Marek Přibil, Bohuslav Sobotka, Stanislav Hájek, Národní protidrogová centrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ištvan bude moct promluvit před poslanci, byl zbaven mlčenlivosti  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.