Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Českým drahám v pololetí vzrostl počet cestujících o 1,3 milionu

České dráhy za letošní první pololetí přepravily o 1,3 milionu meziročně více cestujících. Celkem vlaky Českých drah jelo 86,9 milionu zákazníků. Počet cestujících stoupal jak ve vnitrostátní, tak i v mezinárodní přepravě.

„Je potěšitelné, že v době rostoucí konkurence a jejího vstupu na další linky se nezastavil růst počtu cestujících ani u naší společnosti,“ uvedl generální ředitel Českých drah Pavel Krtek. Za nárůstem počtu cestujících stojí zvyšování kvality vozového parku nebo zkracování přepravních časů na modernizovaných tratích.

Kromě počtu cestujících Českým drahám vzrostl i takzvaný přepravní výkon, který zohledňuje i ujetou vzdálenost. Tato hodnota meziročně stoupla o 146 milionů osobokilometrů na letošních 3,7 miliardy. Na každého obyvatele České republiky tak statisticky připadá během prvních šesti měsíců ujetých zhruba 350 kilometrů, což odpovídá vzdálenosti z Prahy do Ostravy. 

Počet cestujících na železnici roste dlouhodobě, zvyšuje se zejména na příměstských a naopak dálkových linkách. Za celý loňský rok České dráhy přepravily 171,5 milionu cestujících, což meziročně představuje zvýšení o 1,8 milionu pasažérů. Celkově počet cestujících na české železnici podle dat ministerstva dopravy loni vzrostl o 1,5 procenta na 179 milionů.

České dráhy v loňském roce hospodařily s čistým ziskem 882 milionů korun, zatímco předloni skupina vykázala ztrátu 1,35 miliardy korun. Důvodem loňského zlepšení hospodaření jsou podle vedení státem vlastněné akciové společnosti především nárůst zisku z nákladní dopravy a provozní úspory.

Foto Miroslav Tomeš (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky České dráhy, Pavel Krtek, Česko, Praha, Ministerstvo dopravy České republiky, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českým drahám v pololetí vzrostl počet cestujících o 1,3 milionu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.