Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

AKTUALIZOVÁNO: Při explozi na koncertě v Manchesteru zemřelo nejméně 22 lidí

Dvaadvacet mrtvých a několik desítek zraněných si v pondělí večer vyžádala exploze v multifunkční hale v anglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande. Oznámila to ráno policie, která vyšetřuje incident jako teroristický. Útok podle ní spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení.

Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Zpěvačka je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku.

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že úřady se snaží zjistit podrobnosti ohledně výbuchu, ke kterému podle ní policie přistupuje jako k „otřesnému teroristickému útoku“. Nejmenovaní američtí představitelé řekli agentuře Reuters, že podle prvních známek by za explozí mohl stát sebevražedný útočník.

Pokud by se potvrdilo, že jde o teroristický čin, šlo by o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

Policie uvedla, že reagovala na zprávy o explozi krátce po 22:35 místního času (23:35 SELČ). Podle pořadatelů došlo k výbuchu ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál. Na místo dorazili pyrotechnici, kteří později provedli preventivní kontrolovanou explozi podezřelého předmětu.

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena.

Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins vyzval obyvatele, aby se postiženému místu vyhýbali, a umožnili tak příjezd a odjezd vozů záchranné služby. Zveřejnil rovněž dvě telefonní čísla. Na první z nich podle něj mohou volat lidé, kteří se obávají o osud svých blízkých, druhé mohou využít ti lidé, kteří postřehnou něco podezřelého.

Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na Twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky, napsala agentura Reuters.

„Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi,“ řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. „Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč,“ dodala.

Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami vypsanými na 8. června. Uvedla rovněž, že Mayová na úterních 10:00 svolá vládní bezpečnostní výbor.

Foto Twitter Chris Kendall | Zdroj ČTK

Štítky Manchester, koncert, policie, Ariana Grande, Theresa Mayová, Velká Británie, Konzervativní strana, Ian Hopkins, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUALIZOVÁNO: Při explozi na koncertě v Manchesteru zemřelo nejméně 22 lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.