Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Sněmovna se usnesla, že Babiš lhal a zneužíval svá média

Poslanecká sněmovna se na středeční mimořádné schůzi usnesla, že ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Pro návrh se vyslovilo 94 poslanců, proti hlasovalo pouze 21 členů hnutí ANO. Sněmovna rovněž požaduje po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, aby na další schůzi přinesl návrh řešení současné vládní krize, a po prezidentu Miloši Zemanovi, aby ve výkonu své funkce důsledně a bez odkladu dodržoval ústavu.

Usnesení o Babišovi prosadila opoziční ODS. Text ohledně prezidenta mírně upravila po dohodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Sněmovna na návrh KSČM také konstatovala, že dnešní debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. 

Pro bod o Babišovi hlasovalo 94 ze 118 přítomných poslanců, proti bylo 21 členů dolní komory z hnutí ANO. Podpořila jej podle protokolu i Jana Lorencová (ANO), jež však v diskusi Babiše hájila. Návrh s výzvou Zemanovi podpořilo 95 ze 119 hlasujících, proti zvedli ruku čtyři poslanci z hnutí ANO.

Dolní komora nepřijala návrh Matěje Fichtnera (ANO), podle kterého by uvedla, že Sobotka selhal, když dal přednost zájmům ČSSD před zájmy Česka, destabilizoval zemi a vyvolal vládní a ústavní krizi. Fichtner neuspěl na plénu ani s výzvou vůči premiérovi, aby se „ihned vzdal své funkce a umožnil dosud úspěšné vládě České republiky dokončit svůj mandát až do řádných voleb“.

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury neprosadilo výzvu Sobotkovi, aby podal původně ohlášenou demisi vlády, a žádost prezidentovi, aby ji v souladu s ústavou přijal. Další, rovněž neschválená část návrhu hnutí, obsahovala pozvání Zemana do Sněmovny, aby objasnil své postoje k ústavnímu řešení nynější vládní krize.

Autoři | Foto Jiří Vítek (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, ANO 2011, Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, krize, ODS, Miroslav Kalousek, Matěj Fichtner, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna se usnesla, že Babiš lhal a zneužíval svá média  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.