Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kolín inspirací. V chytrém městě zaplatíte parkování z mobilu nebo jízdenku kartou

Největším průkopníkem v oblasti smart cities, respektive chytrých měst, je nyní v České republice třicetitisícový Kolín. Čtvrté největší město Středočeského kraje nabízí pro své obyvatele i návštěvníky několik moderních technologií, které například výrazně ulehčí kapse od drobných mincí.

Už v loňském roce se vedení města rozhodlo se svými partnery usnadnit řidičům parkování v centru města. Před vjezdem do jeho historické části tak svítí informační tabule, jež upozorňuje na počet volných míst. Je to umožněno díky zabudovaným senzorům v dlažbě. Odpadá tak „nekonečné“ hledání parkovacího místa.

Když se poté vypne běh motoru, není třeba složitě hledat parkovací automat. Pomocí mobilní aplikace totiž lze snadno zaplatit i parkovné. A pokud je potřeba dobu stání prodloužit, aplikace vás na to sama upozorní. „Chytré město nezahrnuje jenom moderní řešení, jde i o proces řízení. Je to řešení s bezprostředním dopadem na kvalitu života obyvatel daného města,“ říká starosta Kolína Vít Rakušan.

Současnou novinkou je v Kolíně vybavení autobusů městské hromadné dopravy čtečkami platebních karet. Ve výsledku to znamená, že stačí nastoupit do autobusu a bezkontaktně si koupit jízdenku přímo u řidiče. Na své si ale přijdou i pravidelní cestující, kteří si na platební kartu mohou nechat nahrát všechny typy měsíčních nebo čtvrtletních kuponů.

„Řekl bych, že Česká republika je docela průkopník. Nevím o moc podobných řešeních, které jsme v Kolíně představili. V Evropě se takhle spíše prodávají jednotlivé jízdenky, popřípadě se počítají za celý den,“ uvádí Daniel Adamka, generální ředitel dopravní společnosti Arriva, která kolínské autobusy MHD provozuje. Cestující si teď může dlouhodobý kupon snadno zakoupit na internetu. Pouze osoby, jež mají právo na slevu, musí napoprvé do informační kanceláře, aby nárok potvrdily.

„Snažíme se oblast chytrých měst rozvíjet novými technologiemi, z tradičního byznysu se tak posouváme do netradičního. Je tady oboustranný potenciál přinést občanům a uživatelům platebních karet něco navíc a stavět na infrastruktuře mezi obchodníky s platebními terminály,“ doplňuje vedoucí obchodu a rozvoje Mastercard pro Českou republiku a Slovenskou republiku Martin Dolejš. Zároveň dodává, že se společnost snaží v současné době digitalizovat města tak, aby se virtuální platforma dala použít jako vstupenka do kulturních nebo sportovních zařízení.

Klíčenka pro děti jako elektronická peněženka

Podle jeho slov je v Kolíně také velká flexibilita vedení města. Díky ní se spolupráce s Mastercardem rozšíří v letošním roce také na projekt pro 6. základní školu. Před letními prázdninami dostanou žáci a zaměstnanci chytré klíčenky, které v sobě ponesou několik funkcí. Půjde se jimi identifikovat v jídelně, dále se využijí při placení v kině, divadle nebo ve Vodním světě Kolín. Děti je klidně mohou využít i jako klíč do školy nebo elektronickou peněženku pro placení v autobuse. Rodiče tím pádem budou mít detailní přehled o finančních výdajích svých ratolestí.

„Být součástí projektu měnícího zažité zvyky, přibližujícího vysněnou budoucnost, být spoluprůkopníkem zlepšování služeb v našem městě a stát vedle měst, jako jsou Pardubice, Praha, Bratislava, ale i Vídeň či Londýn, je pro nás výzva,“ říká ředitel 6. základní školy v Kolíně Lukáš Kačer. Na procesu přeměny se ve středočeském městě podílí také společnosti Česká spořitelna, Ingenico Group, Global Payments Europe a Telmax.

Delší dobu rovněž v Kolíně funguje systém chytrých kontejnerů. Ve městě jich je na 330 a prostřednictvím internetových stránek lze snadno zjistit, jak je který zaplněný a kdy bude vyvezen společností zabývající se odpadovým hospodářstvím. 

Štítky Kolín, parkování, Česko, Středočeský kraj, platební karta, Vít Rakušan, Martin Dolejš, MasterCard, Arriva, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolín inspirací. V chytrém městě zaplatíte parkování z mobilu nebo jízdenku kartou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.