Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Sáblíková v Riu nepojede, arbitráž ji na start časovky nepustila

Martina Sáblíková nepojede středeční olympijský závod cyklistek v časovce. Zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) zamítl přímo v Rio de Janeiru žalobu ze strany jejího týmu, který usiloval o umožnění startu, přestože se Sáblíková nenominovala v souladu s nastavenými pravidly Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

„V tuto chvíli ve mně samozřejmě převažuje obrovské zklamání, doufala jsem ve start do posledních chvil,“ uvedla Sáblíková v tiskové zprávě Českého olympijského výboru.

Sáblíková žila v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Když ale UCI na začátku června zveřejnila seznam kvalifikovaných zemí, Česká republika na něm chyběla. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení přesto odletěla do Brazílie, kde se intenzivně připravovala v tréninkovém azylu 180 kilometrů od Ria na možný start, ale absolvovala také trénink na závodním okruhu a osobně se zúčastnila i arbitráže. O start usilovala česká strana v čele s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem, předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru, všemi možnými cestami, ale neúspěšně.

„Musím Martinu nesmírně ocenit. Je znát, proč je trojnásobnou olympijskou vítězkou a proč podává tak vynikající výkony v rychlobruslení i v cyklistice. Nevzdala se, překousla spoustu nepříjemností a rozhodla se bojovat do posledních sil, i když byla v hodně těžké situaci. Ukazuje všem, že dokud je naděje, má smysl bojovat ve sportu i v životě. Bez ohledu na to, že v tomto případě neskončil boj vítězstvím,“ prohlásil předseda ČOV Jiří Kejval.

České straně nepomohla snaha o dobytí místa ve startovní listině na základě uvolněné kvóty jiné účastnické země, za Sáblíkovou marně orodoval i prezident Miloš Zeman, jenž napsal dopis šéfovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu. Nevyšel ani tah ohledně možnosti nahradit Rusku Olgu Zabelinskou, která byla původně vyloučena kvůli dopingové minulosti. Ta naopak s odvoláním u CAS uspěla.

Šťovíček opíral žalobu o nejasnou interpretaci pravidel UCI. „My jsme říkali, že výklad UCI není jediný možný a jediný správný. A pokud je pravidlo nejasné, musí být vykládáno ve prospěch sportovce. Proto jsme chtěli, aby UCI přidala jedno místo v časovce,“ uvedl Šťovíček, který se svým týmem žalobu připravoval, ale protože je sám jedním z rozhodců CAS, jednání v Riu se nemohl zúčastnit.

Zastupoval ho proto Martin Maisner, rovněž člen legislativní rady ČOV. „Cyklistická kvalifikační pravidla jsou nesmírně složitá a jsou v nich díry. Některá pravidla jdou smyslem proti sobě. Navíc je důležité podívat se na ně tím způsobem, že jejich smyslem není vyřadit co nejvíc lidí, ale umožnit, aby se utkali ti nejlepší. V tomto případě neumožnila UCI startovat kvůli byrokratickým obstrukcím někomu, kdo se výkonem objektivně kvalifikoval,“ řekl Maisner.

Přestože CAS tyto argumenty neuznal, česká strana nepovažuje svůj boj za marný. „Ukázalo se, že i v pravidlech pro kvalifikaci na OH mohou být nejasnosti a zmatky. Mrzí nás, že náš případ nevyšel, ale alespoň UCI a další federace dostaly jasný signál, že pravidla musejí být jasně napsaná. Proto stál celý ten boj za to. Usnadní to život mnoha sportovcům v budoucích případech,“ řekl Šťovíček.

Jednání o osudu rychlobruslařské hvězdy a zároveň suverénně nejlepší české cyklistky posledních let se po sobotním podání žaloby protáhlo. Ačkoliv arbitráž má mít na rozhodnutí 24 hodin, v Riu je zavalena případy po aféře kolem ruského dopingu a nestíhá vyřizovat všechna podání včas.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Martina Sáblíková, Rio de Janeiro, rozhodčí řízení, CASA, olympijské hry, žaloba, Mezinárodní cyklistická unie, Mezinárodní sportovní arbitráž, Český olympijský výbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sáblíková v Riu nepojede, arbitráž ji na start časovky nepustila  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.