Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

ČÍSLO DNE: Česká republika je čistým exportérem, roste podíl hi-tech produktů a technologií

Dnešní číslo dne Malostranské Drbny je sedmnáctka. Toto číslo je věnované zahraničnímu obchodu. Konkrétně udává, kolikrát se za posledních dvacet let zvýšil objem vývozu high-tech produktů vyvinutých v České republice. V roce 1995 vývoz těchto produktů činil 33 miliardy korun, dnes vyvážíme inovativních produktů a technologických vychytávek v hodnotě přesahující 560 miliard korun. Roste počet firem, které se danou výrobou zabývají, i zaměstnanců, kteří se věnují inovacím a novým nápadům.

Vývoz je pro Českou republiku, malou otevřenou ekonomiku ve středu Evropy, velmi důležitým atributem určujícím bohatství společnosti. Platí přitom, že se porovnávají dvě hodnoty: objem produkce (oceněné v Kč) vyvezené do zahraničí z České republiky a objem produkce (oceněné v Kč) přivezené ze zahraničí do České republiky.

První zmíněná hodnota představuje údaj o vývozu. Do zahraničí se vyváží produkty, za které do České republiky míří peníze. Proto je s vývozem spojeno kladné znaménko (+). Druhá hodnota představuje dovoz. Do České republiky se přiváží výrobky, za které platíme a platby putují do zahraničí. Proto je s vývozem spojené záporné znaménko (-). Bilance těchto dvou údajů představuje tzv. čistý vývoz, tedy to, jak si daná země skutečně v mezinárodním obchodě stojí, přičemž ovšem záporný čistý vývoz (tj. čistý dovoz) nemusí znamenat žádnou tragédii – naopak, třeba jsou „jen“ obyvatelé země tak bohatí, že si mohou dovolit nakupovat luxusnější/kvalitnější/exotičtější zahraniční zboží.

Česká republika se však v minulém roce popáté za sebou stala čistým vývozcem zboží a služeb. Saldo vývozu zboží (co se prodá do zahraničí, je příjmem českých firem) a dovozu (co se prodá v tuzemsku, je příjmem zahraničních firem) dosáhlo na zhruba 140 miliardy Kč. Tato částka činí rozdíl mezi celkově vyvezeným zbožím (3,336 bilionu Kč) a dovezeným zbožím (3,196 bilionu Kč). Meziročně je sice čistý vývoz o 4 % nižší než v minulém roce, rostoucí ekonomika se ovšem projevila na zvyšujícím se objemu vývozu (+5,9 %) i dovozu (+6,4 %).

Je pozitivní, že se neustále zvyšuje právě zastoupení hi-tech produktů a nových technologií. Pro Českou republiku bude totiž nesmírně důležité, aby nebyla onou „tupou montovnou“ aut, ale líhní zajímavých nápadů, myšlenek a inovací, o které bude zájem v jakékoliv době a za které budou ochotny zahraniční firmy platit velké peníze. Spoléhat na to, že budeme vyrábět cokoliv, hlavně aby to bylo trochu levnější než jinde, je totiž cesta do pekla, pardon do světa nízkých mezd a velké nejistoty. 

Autoři

Štítky Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČÍSLO DNE: Česká republika je čistým exportérem, roste podíl hi-tech produktů a technologií  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.